Geografi, Samfundsfag

Iran

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

- persernes land i Mellemøsten

Af Gert Lynge Sørensen

Serien: Geofakta

32 sider, 187,50 kroner

Gyldendal

Fundamentalistisk styre, ayatollah Khomeini, dødsdommen over Salman Rushdie og chadorklædte kvinder. Det er nok et meget begrænset kendskab, de fleste af os har til dette store mellemøstlige land. Den foreliggende udgivelse kan i nogen grad afhjælpe mangelen.

Gert Lynge Sørensen beretter om et land med ekstreme klimaforskelle, storme, tørke og jordskælv.

Landbruget lider under vandmangel. At landet er verdens fjerdestørste producent af olie, har ikke ført til øget velstand. Befolkningstilvæksten er stor. 95 procent af alle børn går i skole til og med 8. klassetrin, skønt der ikke er obligatorisk skolegang.

En væsentlig del af bogen handler om landets aktuelle situation, herunder om islam i hverdagen.

Forfatteren mener, at Iran har forandret sig meget i de senere år med en vis bevægelse bort fra det totalt præstestyrede samfund. Demokrati og frihed er begrænset, men kvinderne hævdes at være langt mindre undertrykte i Iran end i flere andre muslimske lande. Det undrer mig, at den 444 dage lange gidseltagning på den amerikanske ambassade slet ikke er nævnt i forbindelse med revolutionen i 1979. Også iranere i Danmark er omtalt. I den forbindelse kunne det være en idé at se på, hvordan mulighederne for opholdstilladelse er.

Bogen er skrevet til undervisningsbrug. Sproget er enkelt og letforståeligt. Illustrationerne er nydelige og anvendelige. Hvert opslag er forsynet med opgaver, der lægger op til uddybende undersøgelser og diskussioner. Jeg kan anbefale bogen til brug fra 7. klassetrin.

Finn Sørensen