Fysik/kemi

Drama i rummet

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Chris Woodford

Rum-mysterier

Af Steve Parker

Rejse i rummet

Af Stuart Atkinson

Rum-kapløbet

Af Paul Mason

Rum-væsner

Af Steve Parker

Alle i serien Oplev Rummet

Oversat af Hans Chr. Dahlerup Koch og Grethe Teglbjærg

32 sider, 176 kroner per bog

Forlaget Flachs

Begivenheder i rumfartens historie såvel som fremtidsudsigterne er skildret med vægt på det dramatiske og mystiske.

Fagligt præsenteres læseren for en skøjten hen over emner og begreber, som går fra det helt enkle til komplicerede og teoretisk uafklarede fænomener. En sætning som 'En stjerne kan eksplodere - næsten som en vulkan' lyder tilforladelig og forståelig, men vil ikke på noget trin hjælpe læseren til at tilegne sig kvalificeret indsigt. Fagligt set er sætningens indhold noget sludder.

I hvert bind findes til slut en ordforklaring og en række henvisninger til hjemmesider om emnet.

Nogle illustrationer er fotos, andre tegninger og atter andre en sammenblanding. Der er mange flotte illustrationer, men det er utilfredsstillende, at man som læser ikke kan være sikker på, om man ser en afbildning af noget virkeligt eller et produkt af en tegners fantasi.

Måske kan en serie som denne fungere som appetitvækker. Med store farvestrålende illustrationer og en tekst i telegramstil ser den umiddelbart let tilgængelig ud.

Om de enkelte bind:

'Drama i rummet' er en sand kavalkade af farlige situationer, ulykker og redningsaktioner. Bogen er ikke af de sværeste og kan læses af de fleste elever i fjerde klasse.

'Rum-mysterier' handler mere om astronomi end om rumfart. Typiske overskrifter er 'Alt om solen', 'Stjerner eksploderer', 'Hvad er et sort hul' og 'Hvordan blev universet skabt?'. Som det fremgår, kommer vi i denne bog ind på omfattende og svære emner, og da afsnittene kun er på 15-20 linjer, er det et spørgsmål, om det vil være muligt for en læser at få ret meget ud af at beskæftige sig med den.

'Rejse i rummet' fortæller i første halvdel om rumfærger og den kæmpemæssige rumstation iss, der er under opbygning i disse år. Derefter begiver forfatteren sig ud i fiktion om minedrift på månen og at bo på Mars.

'Rum-kapløbet' giver en læseværdig skildring af den historie, som startede med tyskernes raketopsendelser under anden verdenskrig, og som gennem Sovjetunionens sputnikker og amerikanernes månelandinger foreløbig er endt med fjorten landes samarbejde om den internationale rumstation.

'Rum-væsner' handler om mere eller mindre fantasifulde forestillinger om sådanne væsner.

Gunnar L. Clausen