Fransk

Viticulteurs en Beaujolais

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Dorte Paaske

Serien Un deux trois, civilisation niveau 3

48 sider, 83,75 kroner

Malling Beck

Interesserer de ældste franskelever i folkeskolen sig for vindyrkning? Næppe udpræget. Men at have lidt baggrundsviden om vigtigheden af vinproduktionen for Frankrig må siges at være relevant. Der kan derfor tales både for og imod at benytte denne bog i undervisningen.

Gennem bogens 12 kapitler finder man oplysninger om Beaujolais-området og den særlige vintradition, der gælder her, vinklassificeringerne, vindyrkningens etaper, redskaber og maskiner, vindyrkerfamilien Chanrions arbejdsområder, og man præsenteres for en af de unge, som hvert år melder sig for at deltage i vinhøsten hos Chanrion.

De kapitler, der fokuserer på de mere tekniske områder, er ret informationstætte, og eleverne får her god brug for den udmærkede og fyldige glosering. De kapitler, som beskriver vinplukkernes og hr. og fru Chanrions arbejdsområder, er nemmere at læse og vil sikkert også forekomme eleverne mere indbydende. I de fleste tilfælde vil det derfor være en god idé at lade eleverne læse udvalgte kapitler af bogen. Til gengæld dækker arbejdsopgaverne bredt og giver eleverne mulighed for at arbejde interessebetonet. Forfatteren lægger et spændende aspekt ind i bogen ved at lægge op til, at man som elev kan overveje senere at rejse til Frankrig som vinplukker.

Illustrationerne er af svingende kvalitet. Flere af dem virker noget ferske i farverne, og nogle af dem er uskarpe, men deres indhold virker relevante i forhold til teksten.

Seriens niveau 3 sigter mod elever med gode franskkundskaber. Bogen kan derfor bruges af de dygtigste i 9. klasse og de 10.-klasse-elever, som vil kunne klare 10.-klasse-prøven.

Leon Aktor