Skolestyrelsen: Teenagetekster fjernes fra 2. klasse-test

"Unge propper sig med piller" - sådan lød overskriften på en af de tekster, som en 2. klasse-elev i Faxe pludselig sad med foran sig, da klassen afprøvede de nationale test. Den slags tekster vil blive fjernet, lover Skolestyrelsen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Da en lærer under pilottestene i maj påpegede, at der var en del ikke-alderssvarende opgaver i 2. klasses læsetest, fik hun en undskyldning, fremgår det af rapporten over pilottestene - alligevel oplevede en 4. klasse-lærer for nylig, at en af hendes elever fik en tekst, hvor det var en forudsætning for at besvare de tilhørende opgaver korrekt, at eleverne forstod, hvad det vil sige at "springe ud af skabet".

"Ved pilotafprøvningerne valgte vi at 'låne' opgaver fra ældre klassetrin for at sikre, at der var svære opgaver nok", forklarer direktør i Skolestyrelsen Martin Isenbecker.

"Men jeg er helt enig med de lærere, der har meldt tilbage, at børn i 2. klasse selvfølgelig ikke skal møde tekster om unge, der propper sig med piller".

Skolestyrelsen har været inde og fjerne for eksempel denne konkrete opgave, så ingen 2. klasse-elever vil støde på den til foråret, og styrelsen har også fjernet andre tekster fra de yngste elevers testbank, som umiddelbart faldt i øjnene som alt for langt væk fra de mindre børns verden. Men først efter Rasch-analysen til januar af den seneste bunke nye opgaver, ved man, om man helt kan undgå at bruge opgaver på tværs af klassetrinnene.

"Belært af tilbagemeldingerne vil vi fremover godkende hver eneste 'låne'-opgave", lover Martin Isenbecker.

Han understreger samtidig, at det meningen, at også de dygtigste af de yngste elever skal møde svære tekster. Svære ord som "kompetence" og krævende tekster i stil med "Jonathan Livingston Havmåge" vil de dygtigste elever derfor også kunne støde på ved de obligatoriske test til foråret.