"Jeg siger altid, at man skal gå til madlavning med en omvendt jantelov. Det har jeg også sagt til ungerne, der er med i bogen. Sig til Jer selv: Det kan jeg sagtens og jeg er en god kok", siger kokken Gorm Wisweh.
foto: Hans Ole Madsen
Ny kogebog skrevet til og af teenagere
"Jeg husker hjemkundskab som et fag, lærerne i min skoletid fik smidt lidt i nakken. Jeg husker, at vi skulle lave svensk pølseret lidt for tit. Det var kedeligt”. Erindringen er tv-kok Gorm Wiswehs. I dag er han udkommet med en ny kogebog skrevet i tæt samarbejde med teenagere om deres livretter.
GORM WISWEH
- er kok og kendt fra TV-programmerne
'Go' morgen Danmark' (TV 2) og 'Vis mig dit køleskab' (TV3).
- er aktuel med
et nyt madlavnings-program på
TV 2, som kogebogen "Gorm og 100% din ret" er baseret på.
- står bag spisestederne
gorm's i Magstræde,
gorm's i Nyhavn, gorm's i
Torvehallerne og gorm's
i Skotterup.
- har tidligere
udgivet kogebøgerne 'Pizza' og 'Gorms Gryder'.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
På TV2 kan man for tiden følge kok Gorm Wisweh i et madlavningsprogram, hvor det er de 10 til 15-årige, der sætter menuen. På baggrund af programmet udkommer i dag en kogebog med teenagernes egne opskrifter. "Gorm og 100 procent din ret" hedder kogebogen.
Gorm Wisweh håber og tror på, at hjemkundskabslærere og deres elever kan finde inspiration i opskrifterne og det materiale, han har lavet til Coop's madprojekt for børn og unge gocook.dk.
"Kogebogen er i øjenhøjde med børnene og giver dem ansvar for resultatet, så anerkendelsen, når retten er klar, føles stor. Jeg tror, at det at sætte mad på bordet og få ros for måltidet er tilfredsstillende for alle mennesker", siger Gorm Wisweh.
Madlavning er også sprog Forleden var han på besøg i en hjemkundskabstime i 6.v på Kirkebjerg Skole i Vanløse og fortæller, hvordan hjemkundskabslæreren, der også var elevernes dansklærer, havde læst opskrifter med eleverne.
"Det er helt rigtig set, at det handler om at lære sproget. Man glemmer det, og jeg glemmer det, fordi nu kan jeg jo lave mad. Men det er jo et sindssygt svært sprog i starten. Hvad er at sautere, hvornår er den gylden, og hvad er et nips?", spørger Gorm Wisweh retorisk og kalder det genialt at arbejde tværfagligt i dansk og hjemkundskab.
Gorm Wisweh har i arbejdet med tv-programmet og kogebogen været overrasket over, hvor meget de 10-15-årige kan og vil selv samtidig med, at der er mange ting, de ikke ved. Bredbladet persille og rodfrugter var det langt fra alle, der havde hørt om. Men han hæfter sig ved børnenes nysgerrighed: "Jeg siger altid, at man skal gå til madlavning med en omvendt jantelov. Det har jeg også sagt til ungerne, der er med i bogen. Sig til Jer selv: Det kan jeg sagtens og jeg er en god kok. Det frigiver en masse energi og kreativitet."
"Gorm og 100 % din ret" udkommer i dag på forlaget Samvirke.