Inspiration - Dansk

Børns tiltro til egen handlekraft skal styrkes, og det kan billedbøgerne hjælpe med, mener lektoren.

Lektor: Forfatterne minder os om, at børn ikke skal pakkes ind i bobleplast og pladevat

Lektor på læreruddannelsen vil gerne sætte fokus på et særligt forfatterskab, der formår at tage de svære emner op.

Publiceret

”Giv barnet tiltro til egen handlekraft” - Sådan lyder et af de gode råd fra Børns Vilkår til at mindske mistrivsel blandt børn og unge. Her kan litteraturen og dermed også billedbogen spille en rolle i arbejdet for at styrke elevernes selvværd, selvtillid og selvagtelse.

Da jeg læste Gro Dahle og Svein Nyhus’ seneste bog ’Ikke!’, oplevede jeg, at der her var en billedbog, som først og fremmest fokuserede på at styrke netop børnenes handlekraft.

I bogen ’Ikke!’ møder vi hovedpersonen Tiki, hvis forældre konstant advarer hende om livets farer, indtil den ellers så kække og modige pige krymper mere og mere i sit liv.

”Ikke ud til skrænten, råber mor. Ikke hoppe på stenene, råber far. Ikke klatre på klipperne. Og ikke på taget af legehuset. Du kan glide og falde.”, står der.

Del gode ideer

Vil du bidrage til Folkeskolens inspirationsunivers? 

Så send en mail med dit indlæg til inspiration@folkeskolen.dk

Medsend gerne et billede af dig selv, som vi må bruge.

Til sidst er pigen krympet så meget, at hendes far kan have hende i en lille kugle i tasken. Men der er hul i kuglen, så Tiki kan høre vinden og verden.

Jeg mener, at forældre må lære at lade børn begå egne fejl, for så får børnene også egne succeser. 

Nysgerrige børn bliver også til livsduelige voksne, og nysgerrige børn kan falde og slå sig. Det gælder for voksne om at give rammer, hvor børn udfordres uden at komme alvorligt til skade. Man må lære, at vil man klatre i træer, så må man vælge de tykke grene fremfor de tynde og visne. Det er en erfaring, man tager med sig i livet. Man må lære at tabe for at kunne vinde en kamp over sig selv.

Tiki formår at slippe ud af kuglen og få modet tilbage. Samtidig lykkedes det også for hende at få sine forældre med ud i den verden, de ellers er så bange for.

Det er altså ikke en bog, der kun er til børnene. For det er også en bog til voksne, der er alt for bange på deres børns vegne.

Et afsæt til de svære samtaler

 Gro Dahle og Svein Nyhus er et fantastisk makkerpar i billedbogsverdenen. De kan sætte svære tematikker på tekst – og billedform, så børn (og voksne) kan læse med.

De står bag bøger som ’Grævlingedage’, der handler om skolevægring, ’Dragen’ om omsorgssvigt, ’Silkesød’ om incest og ’Krigen’ om skilsmisser.

Det er svære tematikker at forholde sig til. Også for børn. Når man læser tekst og billederne her, får man et afsæt til samtalen om et godt børneliv.

Den politiske aktivist og højskolelærer Carl Scharnberg skrev i sin tid følgende:

”Giv børnene ret til at lege og lære

At drømme og forme, leve og være.

Kun der, hvor børn kan føle sig trygge,

Gror det, de gamle kaldte for lykke.”

Jeg mener, at et trygt barn også har tiltro til egen handlekraft.

Gro Dahle og Svein Nyhus minder forældrene om, at børn ikke nødvendigvis skal pakkes ind i bobleplast og pladevat for at føle sig trygge. Det bliver man også, når man ved, at man magter at klatre i høje træer uden at falde ned.