Anmeldelse

Skammerens datter

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Udstødt og foragtet. Men også frygtet. Selv om urteafkog og magiske evner kun anvendes i retfærdighedens tjeneste. Moderen lever i periferien af samfundet, bortset fra på et punkt: Ingen kan lyve for hende, og det giver en frygtblandet respekt. Snart elleveårige Dina har arvet sin mors evne til at se ind i andre mennesker. Effektivt, men også dødsensfarligt.

Det er et godt greb at lade det bærende magiske element være evnen til indblik i menneskers skyldfølelse. Den, der har evnen, kan lokalisere alt, hvad andre skammer sig over, og som følge deraf undgår de fleste øjenkontakt. Men skam er en kulturbåren følelse, og Dina må sande, at det at være fri for skam skamløs ikke er det samme som at være god.

Den overordentlig velskrevne fortælling foregår i et troværdigt, tidsubestemt univers med fællesskabsfølelse, mod, medløberi og uindskrænket forræderi som motiver. Befolket af et galleri af personer, som forfatteren med enkle midler får os til at føle, at vi kender.

Vi skal op ad flere nerveflænsende spændingskurver, før det hele ender. Godt, tror vi. Indtil videre. For kampen blev kun vundet i første runde. Det endelige opgør med den skamløse tronrøver venter. I de næste bind.