Anmeldelse
Gode læsestrategier på mellemtrinnet
Gode læsestrategier på mellemtrinnet
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
God læseforståelse kommer ikke af sig selv. Eleverne gennemgår ikke en automatisk læseudviklingsproces, når de først har knækket koden, er forfatternes grundholdning i denne bog. Forfatterne tilbyder undervisere på mellemtrinnet redskaber til at arbejde med den fortsatte læseundervisning, også kaldet "den anden læseundervisning", i alle fag.
Fakta:
Titel: Gode læsestrategier på mellemtrinnet
Forfatter: Øistein Anmarkrud, Vigdis Refsahl
ISBN: 9788777067112
Pris: 158 kroner
Sider: 96 sider
Type: Bog
Forlag: Dansk Psykologisk Forlag
I seks kapitler beskriver forfatterne dels det overordnede mål med undervisningen - læseforståelse - dels forskellige læsestrategier, som er velegnede til mellemtrinnet. Også redskaber til at mobilisere elevernes baggrundsviden og læsemotivation beskrives.
I kapitlet, som handler om læsestrategier, præsenterer forfatterne forskellige typer af læsestrategier med eksempler på, hvordan de kan bruges. Det er repetitionsstrategier, uddybningsstrategier, organisationsstrategier og overvågningsstrategier. Under overvågningsstrategier beskrives knytnæveprøven som en meget enkel og brugbar strategi til at vurdere, om en tekst har en passende sværhedsgrad til en elev. Læreren afgrænser cirka 100 ord i teksten. Hver gang eleven får problemer med et ord, bøjes en finger. Hvis alle fem fingre bøjes, er teksten for svær.
"Gode læsestrategier på mellemtrinnet" har mange gode konkrete ideer og redskaber. Mange kan implementeres forholdsvis enkelt, andre kræver samarbejde i teamet og en planlægning, som er struktureret og rækker flere år frem. Denne bog fortjener at blive brugt og vil være et godt indkøb til skolens lærerbibliotek.