Anmeldelse

Henri Matisse

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis man som billedkunstlærer vil arbejde med tidlige strømninger i det 20. århundrede, afprøvning af forskellige kunstneriske udtryksformer og eksperimenteren med farver, så er Henri Matisse en fantastisk inspirationskilde. Han levede fra 1869 til 1954 og afprøvede i sit lange liv vidt forskellige medier. Han malede, tegnede, klippede, lavede skulpturer og skabte udsmykninger - tilsammen en stadig odysse mellem arbejdsformer og udtryksmuligheder. Samtidig fastholdt han livet igennem en dyb respekt for det at være eksperimenterende. Som mange af sine samtidige brugte han det at rejse og iagttage andre folkeslag og deres kunst som en stadig inspirationskilde. Men han kiggede også bagud i den klassiske kunsts historie og udsøgte sig motiver som eksempelvis den hvilende odalisk, som gennem tiden har været afbildet af vidt forskellige kunstnere. Men uanset mediet er det undersøgelsen af farven, der står stærkest efter at have været bogen igennem. Matisse fastholdt sin optagethed af farven og dens muligheder trods stadig ringere helbred og begrænsende fysik. Det er formentlig en af grundene til, at hans arbejde også er blevet så værdsat blandt kunsthåndværkere og designere, der hos ham har fundet overbevisende sammenhænge mellem billede og mønster. Selv citeres Matisse i bogen for sit udsagn om, at "Udtryk og dekoration er en og samme ting".

Set med billedpædagogiske øjne er denne lille bog et overflødighedshorn af informationer og ideer. Her præsenteres en sprællevende Matisse, samtidig med at der lægges op til afsøgning af eksempelvis Delacroix, Picasso og Klee. Det kan siges kort: Tag bogen om Matisse - og nyd den!