"Både lærerne og vi i kredsen blev meget overraskede, for der har ikke hidtil været meldinger om, at der var besparelser i vente i en størrelsesorden, så det ikke kunne klares ved naturlig afgang", siger Lars Busk Hansen.

Nordjysk kommune varsler fyringer af 24 lærere

Frederikshavn Kommune skal spare 13 millioner kroner på skoleområdet. Det betyder, at der er varslet fyringer af 24 lærere fra 1. august. Den lokale lærerformand er rystet.

Publiceret

”På tidligere møder med forvaltningen har vi fået indtryk af, at reduktionerne kunne klares med naturlig afgang”.

Sådan lød det fra tirsdag fra formand i Lærerkreds Nord Lars Busk til TV2 Nord. Overfor Folkeskolen uddyber han fredag, at i alt er 24 lærere varslet afskediget.

Og det er stort set alle kommunens skoler, der bliver ramt.

”Vi har inviteret os selv til et møde med borgmesteren og udvalgsformanden for at få talt om det her”, siger Lars Busk.

”Vi skal have gjort dem opmærksomme på, hvad konsekvenserne bliver, når to gang 24 hænder forsvinder. Vi har hårdt brug for de hænder til at løse ikke mindst inklusionsopgaven, og nu bliver man sandsynligvis nødt til skrue ned for både tolærer-timer, vejlederhjælp, efteruddannelse med mere”, siger han.

Anbringelser presser økonomi

Der er flere årsager til, at kommunen skal spare. Det skyldes blandt andet faldende børnetal og udløb af nogle puljer.

Derudover er antallet af børn, som skal anbringes udenfor hjemmet, steget voldsomt i kommunen, hvilket belaster den økonomi. Lars Busk mener, at det er både urimeligt og uholdbart, at pengene til den opgave udelukkende skal findes på børne- og skoleområdet.

”Det må være en kommunal opgave på tværs”, udtalte han tidligere på ugen til TV2 Nord.

Til samme medie udtaler formand for kommunens børne- og ungeudvalg Christina Lykke Eriksen(SF) siger, at kommunen har sparet, hvor den kan og appellerer til landspolitikerne om hjælp.

Kaotisk situation på skoleområdet

Situationen i Frederikshavn ville være endnu værre, hvis ikke kommunen har fået i udsigt at få 3,4 millioner af den såkaldte lærermilliard. For samlet set forsvinder 17 millioner kroner af skolernes budget fra 1. august.

Situationen i den nordjyske kommune kompliceres yderligere af, at der pt. ikke er ansat en skolechef og af, at kommunens fire distriktsskoler efter sommerferien skal splittes op til ti selvstændige skoler. Endnu er det ikke afgjort, hvem der skal lede skolerne.