Folkeskolens leder:

Forhandlingsro

Underrubrik

Publiceret

Nu ved arbejdsgiverne det. Hvis deres rumlerier om mindre eller forskellig tid til forberedelse bliver til et alvorligt ment overenskomstkrav, så styrer de målrettet mod sammenbrud.

På det område rystede hverken hånd eller stemme, når delegerede talte på Lærerforeningens kongres i sidste uge. Der var enig opslutning bag formand og hovedstyrelse.

Helt så samlet var kongressen ikke, når det gjaldt arbejdstid og strategien for afskaffelse af decentral løn. I hvert fald ikke ved mødets begyndelse.

Men der var og er enighed om sigtet. Og da kongressen sluttede - en hel dag før planlagt - var der fuld opbakning bag den linie, hovedstyrelsen havde foreslået. Debatten havde ført til enighed om, hvordan man skal håndtere den forskellighed i opfattelse, der er.

Dermed har kongressen givet formanden det bedst mulige afsæt til de vanskelige forhandlinger, som nu forestår. I første omgang med pædagoger og sygeplejersker, som Anni Herfort ikke alene skal enes med ved FTF's (Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd) kommunale koordineringmøder, men som hun som FTF-K-formand også skal repræsentere ved overenskomstforhandlingerne med de kommunale arbejdsgivere.

De beslutninger, kongressen tog, rækker hen over store forskelle, og diskussionerne var traditionen tro voldsomme. Men der blev vist stor vilje til samling. Man nøjedes ikke med at tale. Der blev også lyttet. Og afstemningerne viste, at et massivt flertal er klar over, at der skal føres kompromis-politik. Men man er samtidig meget bevidst om, at ord ikke er nok. Der skal være reel dækning for dem i skolehverdagen for at undgå et nyt urafstemnings-nej.

Kongressens beslutninger betyder, at Anni Herfort kan gå til forhandlingerne med opbakning til at sætte alle kræfter ind på at afskaffe den decentrale løn. Og de andre organisationers forhandlere ved også, at hun har mandat til samtidig at forhandle lønkroner hjem til medlemmerne. Hvis andre vil trumfe igennem, at der også denne gang skal stå decentral på nogle af pengene, skal Lærerforeningens medlemmer have deres andel fuldt ud.

Når det drejer sig om arbejdstiden, er meldingen til arbejdsgiverne også klar. DLF's medlemmer er ikke tilfredse med aftalen, der er stadig noget, der skal laves om og rettes til. Men lige nu har skolerne brug for ro til at arbejde, så de mange afbureaukratiserende akkorder, der trådte i kraft for to måneder siden, kan blive slebet til. Derfor er det ikke de helt vilde forandringer, Anni Herfort skal forhandle hjem. Denne gang. Og hvis arbejdsgiverne vil diskutere ændringer i forberedelsestiden, må de styre sig.

Men de er velkomne til at diskutere kvalitet med elever, forældre, lærere og ledere. Så vil de helt givet opdage, at der er brug for mere forberedelsestid. Ikke mindre. Det sørger skolelovens krav til alle parter for. Der bliver noget at forhandle om i 1999. Men den tid, den glæde.

Lige nu har kongressen signaleret arbejdsro til forhandlerne om overenskomst 97.

Foreningens kongres

sluttede en dag før tiden med enighed om linien

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.