Debat

Hold fast

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En ordentlig løn for en ordentlig indsats er selvfølgelig en forudsætning for, at man kan være tilfreds med det arbejde, man har.

Til gengæld viser mange undersøgelser, at individuelle løntillæg, fedterøvstillæg og så videre ikke skaber arbejdsglæde, men tværtimod ofte direkte modvirker udviklingen af et godt arbejdsmiljø.

Alligevel fremturer arbejdsgiverne med krav om stadig mere decentraliserede og individualiserede lønformer.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Kommunernes Landsforeningen har ikke på noget tidspunkt lagt skjul på, at den nuværende decentrale løn blot er en beskeden forløber for resultatløn, præstationsløn, kvalifikationsløn . . .

Hvad det er for resultater, der skal kunne give en kortvarig lønforhøjelse - (indtil den næste måling) er endnu ikke helt klart, men det må selvfølgelig være en dejlig situation for en arbejdsgiver, hvis medarbejderne skal promovere sig selv og konkurrencer indbyrdes for at gøre sig fortjent til lidt præstationsløn.

De siger ganske vist, at fordelingen også kan ske efter det, som de nok så fint kalder 'objektive kriterier'. Det har en skoleleder fra Gladsaxe forstået, og derfor har han foreslået, at alle medarbejdere - som ikke har haft sygedage i et år - betænkes med 6000 kroner! Det falder vel nærmeest ind under kategorien kvalifikationsløn.

Men ellers har Kommunernes Landsforening skiftet argumentation og snakker nu ikke så meget om at præmiere den enkelte - men om at motivere en hel gruppe. Og det lyder jo også langt bedre.

Måske hænger det sammen med, at der gennem en lang periode er brugt megen tid på mange lærerværelser på at diskutere og etablere lærerteam, blandt andet i et forsøg på at tage folkeskolelovens bestemmelser om samarbejde alvorligt.

Nu vil arbejdsgiverne så gerne have mulighed for at bruge de decentrale lønmidler til at fremme lidt konkurrence mellem lærerteamene.

Det passer udmærket ind i Kommunernes Landsforenings managementfilosofi, at skolelederen udstyres med det 'ledelsesredskab', at han kan gå rundt og præmiere de lærerteam, som har etableret det bedste forældresamarbejde - som kan tage flest vanskelige elever - eller som får de bedste læseprøver.

Udvikling af decentrale lønformer vil lægge gift for samarbejde og arbejdsglæde.

Vi har ikke brug for en arbejdsgiver, som vil lave endnu mere 'del og hersk' på lærerværelserne. Vi har brug for samarbejde og opbakning for at løse de problemer, skolen står i.

Lad os derfor holde fast i vores modstand mod den decentrale løn og ved opstilling af overenskomstkrav utvetydigt meddele vores modpart, at vi er parate til at kæmpe for at holde dette 'snavs' fra døren.

Peter Hess-Nielsen

næstformand for

Ballerup Lærerforening