"Man hører nogle gange, at en høj grad af åbenhed ses som en modsætning til det at være loyal over for sin arbejdsplads. Jeg mener, det forholder sig omvendt", lyder det fra kommunaldirektør i Skive Per K. Mathiasen

Kommunaldirektør: Loyale medarbejdere er også kritiske

Loyalitet over for arbejdspladsen er at ville det bedste for arbejdspladsen. Det opnår man bedst gennem åbenhed og dialog – også selv om dialogen er kritisk og påpeger fejl, lyder det fra Skives kommunaldirektør Per Mathiasen i personalebladet Gnist.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"I forhold til den offentlige debat, har vi som offentligt ansatte en vigtig viden om forhold i vores samfund, som er nødvendig for en god offentlig debat. Det er her vores forpligtelse at bidrage med relevante oplysninger og perspektiver".

Sådan skriver Per Mathiasen i sin leder i Skives personaleblad Gnist. Han tager emnet op, på grund af, at offentligt ansattes ytringsfrihed er et tilbagevendende tema i mediernes overskrifter.

Senest har artikler om lærer Erik Schmidt som fik en tjenstlig advarsel fra kommunen for at ytre sig kritisk på et lukkede personalemøder på Agedrup Skole i Odense trukket mange læsere på folkeskolen.dk.

Åbenhed er lig arbejdspladsloyalitet

Per Mathiasen tror ikke, at medarbejdere i Skive har oplevet repressalier fra ledelsen, fordi de udtaler sig kritisk om arbejdsbladsen, men han mener, at offentlige ansattes ytringsfrihed er et vigtigt emne at tage op.

"Man hører nogle gange, at en høj grad af åbenhed ses som en modsætning til det at være loyal over for sin arbejdsplads. Jeg mener, det forholder sig omvendt. Loyalitet overfor arbejdspladsen er at ville det bedste for arbejdspladsen, for borgerne og kollegerne. Det opnår man bedst gennem åbenhed og dialog. Også selvom dialogen kan være kritisk og påpege fejl og uhensigtsmæssigheder", skriver Per Mathiasen i lederen.

Han fortæller til folkeskolen.dk, at Skive har det næstlaveste sygefravær i landet, og at han tror, at åbenhed har en del af æren for det.

"Det skyldes blandt andet, at vi har en kultur, hvor vi tager fat på problemerne, tager hånd om dem og finder løsninger", siger Per Mathiasen.  

Tag fat på problemerne på arbejdspladsen

Tag fat på problemerne på arbejdspladsen

Han understreger dog, at det er vigtigt, at man altid først tager fat om problemerne på arbejdspladsen og ikke lader kritikken sprede sig via Facebook og andre sociale medier.

"Hvis man mener, ting bør laves om på arbejdspladsen, så er det helt rigtige sted at tage fat naturligvis først og fremmest arbejdspladsen. Tal med lederen, tal med kollegerne, tal med tillidsrepræsentanten. Få kritiske røster frem og brug dem konstruktivt". 

Powered by Labrador CMS