Lærernes Pension trækker investering på knap 600.000 kroner i det kinesiske overvågningsfirma iFlytek.
Lærernes Pension trækker investering på knap 600.000 kroner i det kinesiske overvågningsfirma iFlytek.

Lærernes Pension stopper investering i kinesisk overvågningsfirma

Otte danske pensionskasser har investeret i alt 125 millioner kroner i fire kinesiske firmaer, der anklages for at krænke menneskerettighederne. Det skriver Politiken i dag. Lærernes Pension trækker nu sin investering.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærernes Pension er en af de otte pensionskasser, som har investeret i iFlytek, Dahua, Sensetime eller Hikvision, der anklages for at bidrage til masseovervågning og forfølgelse af etniske minoriteter i den kinesiske provins Xinjiang.

Anklagerne kommer blandt andet fra USA, som i efteråret forbød amerikanske virksomheder af eksportere varer til de kinesiske firmaer uden særlig tilladelse. De fire firmaer afviser selv anklagerne.

Lærernes Pension har ifølge Politikens oplysninger investeret 578.307 kroner i firmaet iFlytek, som ifølge Reuters har leveret stemmegenkendelsesteknologi til politiet i Xinjiang.

Desuden har indgået firmaet ingået i et strategisk partnerskab med fængselsvæsnet i provinsen, hvor det anslås, at 800.000 til to millioner mennesker sidder tilbageholdt i koncentrationslejre.

Lærernes Pension har gennem et screeningbureau forsøgt at komme i dialog med firmaet, men da det ikke er lykkedes, har pensionskassen nu valgt at frasælge den omdiskuterede investering, oplyser investeringsdirektør Morten Malle til Politiken.

De otte pensionskasser er, udover Lærernes Pension, Danica, PFA, Lægernes Pension, Velliv, P+, PKA og Pædagogernes Pension.

Powered by Labrador CMS