»Det er okay at råbe op«

Kundby-pigen. En beslutning om at optage en samtale med en 
tidligere elev og tippe politiet gjorde Christian Koed til kronvidne i retssagen mod Kundby-pigen. Hun er i dag dømt for at planlægge terrorangreb, og Christian Koed er for evigt forbundet med sagen.

Publiceret

SAGEN KORT

Lærer Christian Koed var i 2014 lærer på Sydskolen i Fårevejle,hvor han satte plaster på en 15-årig piges sår og vandt hendesfortrolighed. I 2015 skiftede han job til Holbæk 10. klassecenter,men fulgte stadig pigen tæt. Hun konverterede til islam og blevoptaget af hellig krig.

I november 2015 skrev Christian Koed den første underretning. Ijanuar 2016 underrettede Christian Koed myndighederne om, at pigentalte om at bombe gallafesten på Sydskolen. Hun spurgte ham ogsåtil råds om kemikalier. Han optog en 55 minutter lang samtale medpigen på sin iPad og gav optagelsen til politiet.

I 2017 bliver pigen tiltalt for forsøg på at planlægge terrormed bombeattentater rettet mod den jødiske Carolineskolen iKøbenhavn og hendes tidligere folkeskole i Fårevejle. I maj bliverhun dømt skyldig og får seks års fængsel. Sagen ankes tillandsretten - her bliver straffen i november hævet til otte år.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Jeg havde slet ikke forstået, at der skulle være så mange. Da jeg sad til afhøringen, var der jo tyve journalister, lige så mange pårørende, jury og dommer. Jeg sad i midten med mikrofoner og det hele. Dommeren er sådan en meget seriøs mand, og undervejs irettesætter han mig og siger, at nu skal jeg vare mit sprog. Jeg skal tale pænere. Lille mig. Jeg kom i min iver til at bande. Man skal huske, at når man sidder i en retssal, skal man tale pænt.

Jeg var bekymret. Havde skrevet underretninger og samarbejdet med Politiets Efterretningstjeneste (PET). Jeg fortalte hende, at jeg snakkede med politiet, men hun viste mig stadig sine beskeder. Men PET tog det ikke seriøst nok. Så jeg tænkte, at nu optager jeg det. Og så optog jeg samtalen med hende på min iPad, mens vi kørte i min bil. PET bad mig om at skrive det ud, så jeg sad hele natten og skrev.

Jeg har virkelig haft lyst til at hjælpe. Her får jeg en chance for at formidle noget, som er vigtigt, at vi forstår i Danmark. Så jeg føler mig faktisk enormt stærk, selv om jeg også har været alene med det og følt mig svag.

Det har fyldt meget. Der er mange, der gerne vil have en bid af kagen. Men det har også styrket min lyst til at hjælpe unge mennesker. Ikke bare at undervise dem i faglighed, men også undervise dem i livet, menneskerettigheder og demokrati og alle de besværligheder, der er.

Jeg mærker, at der er mange, der gerne vil tage bolden op sammen med mig. Jeg var med til en konference, hvor der blev sat spot på, hvordan vi skal undervise i terrorforebyggelse, hvor tidligere justitsminister Lars Barfoed også var med. Og hvor der er blevet udviklet undervisningsmaterialer. Jeg har været med til at tage snakken om det. Det skal ikke være sådan, at vi lige pludselig står i den samme situation med en ny pige i Odense.

Jeg valgte at deltage i et seriøst og langt program på DR, men sagde nej til »Morgen-tv« og »Go' aften Danmark«. Jeg har lært at tro på, at når jeg har lyst til at råbe op, så skal jeg ikke være nervøs, hvis jeg bare selv kan stå inde for det, jeg siger. I hele forløbet har det været angstprovokerende, hver gang jeg har skullet tage stilling til noget i pressen, men jeg kunne omvendt - når jeg evaluerede på det - mærke, at det var det rigtige, jeg gjorde«.

Powered by Labrador CMS