DF-udspil vil tage efterlønnen fra de fleste yngre lærere

Dansk Folkeparti har budt ind i forhandlingerne om den såkaldte 2020-plan med en model, hvor man kan få efterløn efter 40 år på arbejdsmarkedet. Det vil betyde, at kun 13 procent af lærere, som i dag er 40 år gamle, vil kunne få efterløn.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En opgørelse fra Lærernes A-kasse viser, at kun én procent af de 30-årige lærere får ret til efterløn, hvis Dansk Folkeparti kommer igennem med modellen. Af de 40-årige lærere vil kun 13 procent altså få mulighed for at gå på efterløn, hvis Folketinget vedtager ordningen.

"Lærerne har brug for efterlønnen, som et ekstra sikkerhedsnet. Det er helt forkert, når det hævdes at det kun er hvis man bruger en skovl hele dagen man kan blive nedslidt", siger formand Stig Andersen på a-kassens hjemmeside.

Han kalder det falsk varebetegnelse, når Dansk Folkeparti hævder, at flertallet vil bevare efterlønsrettighederne, hvis 40-års-modellen gennemføres:

"Det her berører mange andre end lærere. Tal fra hovedorganisationen FTF viser, at de store LO-grupper i væsentligt omfang også bliver ramt. Og jeg tror, at mange 30-årige vil lade være med at tilmelde sig ordningen - både ud fra en vurdering af hvornår de er kommet ind på arbejdsmarkedet, men også usikkerheden om hvordan perioden frem til en mulig efterlønsalder vil kunne forløbe. Efterlønnen er et arbejdsmarkedspolitisk tiltag, som virker. Jeg mener, at man lader mennesker i stikken, hvis et politisk flertal vil stjæle den som en tyv i natten".