Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen deltog i nytårs-middagen. Her svarede hun på spørgsmål fra fagforeningerne om de ledige, som står til at miste dagpengeretten til nytår

Mette Frederiksen: Langtidsledige skal i arbejde inden nytår

Folketingspolitikerne var i dag inviteret på nytårsmiddag på slotspladsen foran Christiansborg af DLF og ni andre faglige organisationer. Formålet var at komme i dialog med politikerne om de ledige, der står til at miste dagpengeretten ved årets udgang.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen var en af de få folketingspolitikere, der dukkede på til nytårsmiddagen. Over dåsetun og kakaomælk forklædt som pap-champagne forklarede hun, at hun ikke mener dagpengeperioden bør være på fire år.

"Vi får ikke flere i arbejde ved at forlænge dagpengeperioden. Vi skal i stedet se på, hvordan vi kan få de ledige i uddannelse og job, som giver mening. Det er en opgave, vi skal løfte i fællesskab - og hvis vi samarbejder, tror jeg på, vi kan komme rigtig langt med problemet", siger hun.

500 lærere står til at miste dagpengeretten

Mette Frederiksen var ikke så tydelig omkring, hvad der skal ske med de ledige, der mister dagpengeretten efter nytår. Hun mener i stedet, tiden frem til nytår skal bruges på at gøre en aktiv indsats for, at de ledige når at komme i arbejde, før deres dagpengeperiode udløber.

"Vi skal løbe hurtigt nu og gøre en indsats. Det er ikke i nogens interesse, at folk er på dagpenge. Men danskerne stemte ikke på en ny dagpengepolitik - for vi har ikke 90 mandater på det område. Derfor er vi nødt til at bruge det spillerum, vi har, bedst muligt", siger hun.

Politikerne skal tage affære Gordon Ørskov Madsen, formand for Overenskomstudvalget DLF, deltog i nytårsmiddagen. Han mener, at dagens tema er et alvorligt problem og synes derfor, det er vigtigt at gøre politikerne opmærksomme på det.

"Der er mange, som mister deres forsørgelsesgrundlag, når de falder ud af dagpengesystemet til nytår. Det er et alvorligt samfundsproblem, som politikerne er nødt til at gøre noget ved. Vi vil gerne i dialog med politikerne om problemet - ikke bare i dag, men også fremover", siger han.

Fagforeninger i fælles front mod dagpengereform

DLF har sammen med FOA, Dansk Sygeplejeråd, HK/Kommunal, BUPL, Socialpædagogernes Landsforbund, Dansk Magisterforening, Dansk Socialrådgiverforening, Uddannelsesforbundet og Frie Skolers Lærerforening sendt et åbent brev til politikerne, hvori de kommer med konkrete løsningsforslag.

Urealistiske krav til genoptjening af dagpenge Gordon Ørskov Madsen lægger især vægt på, at det skal være lettere at optjene ny dagpengeret, samt at de ledige ikke bør bruge af deres dagpenge, når de er i jobrotation eller løntilskudsjob.

"Jeg synes, det er urimeligt at sende folk i fuldtidsbeskæftigelse i løntilskudsjob og samtidig tage af deres dagpengekvote. De burde i stedet optjene ret til dagpenge. Jeg mener, kravet for at genoptjene ret til dagpenge skal sættes ned, så man ikke skal arbejde et helt år for at genoptjene, ligesom det ser ud nu. Det er simpelthen ikke et realistisk krav med de konjunkturer, vi har lige nu", siger han.