Millioner til arbejdsskadede

Stadig svært at få anerkendt psykiske lidelser

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lidt over 13 millioner kroner fik medlemmer af DLF udbetalt af det offentlige i år 2000 i forbindelse med arbejdsskadesager. Der er tale om erstatning for erhvervsevnetab og godtgørelse for mén, svie og smerte. Især har mange fået méngodtgørelse - i alt 57 medlemmer.

Méngodtgørelse er ofte på omkring 20.000 kroner og gives til personer, der har fået en varig skade i forbindelse med deres arbejde. Der er typisk tale om en skade, der giver ondt i knæet, i ryggen eller i foden.

Erstatning for tabt erhvervsevne er givet til 14 medlemmer. Det udgør i alt cirka 10,5 millioner kroner. Tallene fremgår af en statistik, som DLF har udarbejdet.

I alt blev der oprettet 277 arbejdsskadesager i DLF i år 2000, og 264 sager blev afsluttet. 103 sager blev anerkendt som omfattet af arbejdsskadeforsikringen. 67 sager blev ikke anerkendt. Resten af sagerne er afsluttet før tid, hvilket betyder, at der måske kun har været tale om bagatel-sager, der er endt med ikke at blive anmeldt til arbejdsskadeforsikringen.

Antallet af sager i år 2000 er steget i forhold til året før, men antallet svarer omtrent til antallet af sager i 1996, 1997 og 1998.

De fleste sager er ulykker, men der er sket en stigning i antallet af medlemmer, der anmelder psykiske skader.

Blandt de sager, der ikke er blevet anerkendt, findes især psykiske lidelser opstået efter længere tids påvirkning - mere end fem dage. Disse sager anerkendes utroligt sjældent.

hela