Klassekammeraterne Emil, 13 år, Melanie, 14 år og Caroline, 14 år fra Vonsild skole vandt for bedste nyhedssite 6-7 klasse til dette års mediekonkurrence.

Vinder af mediekonkurrence: ”Du skal ikke ændre dig for andres skyld”

I dag er otte klasser blevet hyldet i Politikens hus efter at have fået titlen vindere af årets mediekonkurrence ’Elsk dig selv – krop og idealer’. Eleverne har kreeret deres egen avis over temaet, som de genkender fra deres hverdag.

Publiceret

Her er vinderne

Ekstra Bladet avis 6.- 7.klasse
Hadbjerg Skole, 7A, 
 
Politiken avis 6. - 7. klasse:
Lillevang Skole, 7D,
 
Jyllands-Posten avis 6. - 7. klasse
Hadbjerg Skole, 7B, 

Nyhedssite 6. - 7. klasse
Vonsild Skole, 7A, 

Ekstra Bladet avis 8. - 10. klasse:
Solhverv Privatskole, 8A, 
 

Politiken avis 8. - 10. klasse
Rønne Privatskole, 8Y,
 
Jyllands-Posten avis 8. - 10. klasse
Brøndbyvester Skole, 8A

Nyhedssite 8. - 10. klasse:
Himmerlands Ungdomsskole, 10.Klasse/Journa10 

 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Elever fra hele landet strømmede i dag til Politikens Hus i Vester Voldgade 33 i København. Ivrigt danser de ned ad trappen til den store hal. De bliver mødt af en kæmpe scene med to storskærme smækket op med mediekonkurrencens tema og logo. Over 200 stole foran scenen er parate til at blive varmet op af elever, lærere, ligestillingsminister Eva Kjer Hansen, vicesekretær i Sex & Samfund Tania Dethlefsen og kronprinsesse Mary. 

 

Flere end 500 6.-10-klasser har tilmeldt sig til den årlige mediekonkurrence for skoler. De har arbejdet med temaet 'Elsk dig selv - krop og idealer' ved at tage udgangspunkt i deres hverdag. De har produceret deres egen avis og nyhedssites med artikler om emner som spiseforstyrrelser, skilsmisse, sociale medier og seksuelle overgreb.  

"Vi skal hylde vores forskelligheder"

"Det er en ære at være i rum med så mange ordmennesker", siger rapperen Per Vers, der var konferencier ved præmieoverrækkelsen.

Han starter med at indlede begivenheden med et digt om at elske sig selv, fordi du er den eneste dig. Han synes at årets emne er vigtigt, fordi det at elske sig selv styrker ens empati for andre.

"Sixpack eller ej, fuck nej, for jeg er den eneste mig og i er de eneste jer".  

En stor klapsalve breder sig i hallen, hvorefter han giver mikofonen videre til kronprinsesse Mary, der rejser sig fra sin plads på forreste række.

"For mange elever render rundt med en klump i maven, fordi de ikke føler sig gode nok. Vi skal skabe plads til at hylde vores forskelligheder uden på og inden i. Så alle kan gå i skole uden at føle sig forkerte", siger kronprinsessen.

Rekordstor Uge Sex skal give børn og unge et sandt kropsbillede

 Også ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) har ord at sende i vinderklassernes retning. Hun refererer til en undersøgelse, der viser at mange elever ikke går i bad efter de har været til idræt, fordi de skammer sig over deres kroppe.

"Det er en udvikling, vi skal have vendt. Vi skal give plads til forskellighed og være glade for os selv", siger hun. 

O(rd)lympiske lege 

Per Vers får igen mikrofonen. Klokken er 11.17. De to storskærme lyser op først med navnet på en af vinderskolerne, derefter med forsiden på deres avis, som han begynder at freestyle-rappe om. Et nyt navn med en ny forside dukker op på skærmen og sådan fortsætter det i cirka et kvarters tid. Det går så stærkt oppe på skærmene, at rapperen næsten ikke selv kan følge med, da tempoet på billedvisninger bliver sat op. En forside om transkønnede viser sig på skærmene.

"Det er okay at være en Mette, der bliver til Mathias eller Mathias, der bliver til Mette. Vi skal bare være nede med det".

Lillevang Skole fra Allerød dukker op på skærmen.

"Dette her er en lille vild sang. Denne her går ud til min nye homie, Lillevang".  

Salen bryder ud i jubel, latter og høje klapsalver. Freestylerappen slutter og tiden er endelig inde til begivenhedens klimaks. Nemlig præmieoverrækkelsen, som tre af medieverdenens redaktører står for, nemlig Poul Madsen fra Ekstra Bladet, Jacob Nybroe fra Jyllands-Posten og Christian Jensen fra Politiken. Klasserne har konkurreret om at producere den bedste Ekstra blad-avis, Politiken avis, Jyllands-Posten avis og det bedste nyhedssite. Juryen, der har udvalgt vinderne består af repræsentanter fra Sex & Samfund og Mary Fonden samt journalister fra de tre medier.  

Uge sex sætter fokus på elevers online adfærd

 

De unge ordmennesker

Politikens Christian Jensen kalder Lillevang Skole op på scenen. De har vundet for bedste Politiken avis. Chefredaktøren roser 7. D for deres formidable arbejde med kildekontakt og fremhæver artiklen 'Kærligheden var fake', der handler om fodboldspilleren fra FCK William Kvist, som de har interviewet om at være skilsmissebarn.

"Ord kan slå mennesker ned, men de kan også rejse dem op igen. I forstår, at det handler om at give ordet til de mennesker, der har brug for det. Det er et mesterligt produkt og et professionelt bladsnedkeri", siger Christian Jensen.   

Klassen får medaljer om halsen og modtager et kæmpe bifald af publikum. Sådan fortsætter det indtil alle otte klasser har modtaget deres klapsalver, medaljer og diplomer.

Vonsild Skole vandt for bedste nyhedssite. Caroline fra 7. A synes, at det har været en fed oplevelse at være med i mediekonkurrencen og en kæmpe oplevelse at vinde.

"Vi har i klassen fået et bedre fællesskab efter at vi har arbejdet med emnet 'elsk dig selv' og så at opleve denne her dag sammen", siger hun.

Hendes klassekammerat Emil synes, at emnet har været spændende at arbejde med.

"Vi ser os selv i emnet. Vi er på de sociale medier og oplever, hvor hårdt det kan være", siger han.

Emil og Caroline har et klart budskab til den næste generation teenagere. 'Du skal være ligeglad med, hvad andre siger. Du skal aldrig ændre dig for andres skyld og være glad for dig selv, for du er unik'.