Her på Præstelundskolen har jeg hidtil haft fire timer om ugen i 8. og 9., men det er nu skåret ned til tre. Derudover går der timer fra til fordybelsesdage, så reelt har jeg kun to timer om ugen, fortæller Hanne Boe.
Her på Præstelundskolen har jeg hidtil haft fire timer om ugen i 8. og 9., men det er nu skåret ned til tre. Derudover går der timer fra til fordybelsesdage, så reelt har jeg kun to timer om ugen, fortæller Hanne Boe.

Lærer: Skriftlig afgangsprøve og få timer smadrer tyskfaget

Hanne Boe har været tysklærer i 20 år, og hendes elever har aldrig lært så lidt tysk som nu. Hun oplever, at den skriftlige prøve giver for meget fokus på korrekthed, og at der er færre timer end nogensinde til de store elever.

Publiceret Senest opdateret

Tysk, fransk og engelsk ireformen

Med reformen skal eleverne fremover have engelsk i 1. klasse,mens fransk/tysk er blevet obligatorisk fra 5.  klasse.Engelsk fik samlet to ekstra lektioner - én i 1. klasse og én i 2.klasse. Andet fremmedsprog (tysk eller fransk) harfået én lektion i 5. klasse og to i 6. klasse. Tilgengæld røg der en lektion i 8. og i 9. klasse. I alt fikfagene altså kun én ekstra lektion.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De store elever er taberne i tysk og fransk. For mens mellemtrinnets lærere glæder sig over, at skolerne nu skal starte andet fremmedsprog allerede fra 5. klasse, så står overbygningslærerne tilbage med de elever, som timerne bliver taget fra. Hanne Boe er tysklærer på Præstelundskolen i Brande, og hun er meget ked af udviklingen.

Før den skriftlige prøve blev indført, kunne Hanne Boe i højere grad koncentrere sig om at give eleverne lyst og mod til at tale sproget. Men nu føler hun, at hun er nødt til at fokusere meget på det skriftlige, grammatik og korrekthed.

"Det er meget godt, at de nye Fælles Mål opfordrer til fokus på den kommunikative side, men vi skal jo forberede dem til en skriftlig prøve. De synes ikke, at det er fedt at skrive noget, der er helt hen i hegnet. Så man bruger meget energi på korrekthed i stedet for at lære at elske sproget".

Hun fortæller, at hun år efter år har oplevet, at det i hendes klasser har været den skriftlige prøve, der er blevet udtrukket.

"Man kunne næsten gætte på, at det er fordi den er billigere i forberedelsestid. Men jeg må da indrømme, at hvis de bliver udtrukket til mundtlig prøve, så løber jeg, for de er slet ikke på det niveau, jeg kunne få dem op til tidligere".

Hanne Boe tror desværre ikke på, at problemerne forsvinder med de elever, der begynder med fremmedsprog i 5. klasse.

"Jeg har meget svært ved at forestille mig, at de får det store udbytte af en time om ugen. Og så vidt jeg har forstået, siger forskningen det samme. Jeg synes ikke, at jeg kan nå ret meget med to timer om uger. Meget af det sjove sprogtræning, jeg plejede at lave med dem, har jeg måttet skære væk. Min stolthed som fagperson har virkelig lidt et knæk".

Powered by Labrador CMS