400 tysklærere protesterer over færre tysktimer i 9.

Næsten 400 tysklærere har sendt en protestskrivelse til undervisningsministeren. De er utilfredse med, at eleverne i 9. klasse fra august 2014 kun skal have tre lektioner i tysk. Fire ville være bedre, mener tysklærerne. Hvis eleverne kun får tre lektioner i 9. klasse, får de det svært i tysk i ungdomsuddannelser, mener tysklærerne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Eleverne får samlet set undervisning i tysk i en time mere, hvis det nye forslag til skolereform bliver vedtaget i Folketinget her i efteråret. Nemlig én time i 5. klasse, to timer i 6. klasse og tre timer i henholdsvis 7., 8. og 9. klasse.

Altså 12 i alt - mod 11 timer i dag, hvor eleverne har tysk i tre timer i 7. klasse og fire i henholdsvis 8. og 9. klasse. Altså  11 i alt.

Alligevel er tysklærerne i alarmberedskab.

"Vi er glade for, at eleverne får tysk fra 5. klasse", siger formand for Tysklærerforening Flemming Nygaard.

"Men det er ikke nok med tre timer i 9. klasse. Det skal være fire timer. Det er i 9. klasse, eleverne får pudset deres ordforråd og grammatik af frem mod afgangsprøverne. Og hvis de ikke har fire timer til det, får de problemer i tysk i gymnasiet og i erhvervsuddannelserne. Det faglige niveau vil falde", tilføjer han.

Tysk- og fransklærere protesterer over skolereform

Tre timers tysk i udskolingen er for lidt

Tysklærerforeningen gør i sit høringssvar til lovforslaget opmærksom på, at tre timer i 9. klasse er én for lidt. Og foreningen har - sammen med Fransklærerforeningen og Sproglærerforeningens tysk- og franskudvalg - tidligere sendt et brev direkte til undervisningsministeren med samme budskab. Svaret fra ministeren var afvisende.

Antorini: Sprogtimer i udskolingen er vejledende

Protestskrivelse til undervisningsministeren

Men Tysklærerforeningen har ikke givet op. Fra lørdag til tirsdag har den gennemført en underskriftindsamling blandt fremmedsprogslærere i folkeskolen.

Næsten 400 lærere har skrevet under på, at tre timer i 9. klasse til 2. fremmedsprog - fransk eller tysk - er én for lidt.

Protestskrivelsen bliver afleveret til undervisningsministeren i dag.

"Det er foreningens forventning, at regeringen og forligspartierne omkring den nye lov vil tage protesten til efterretning og revidere det foreslåede timetal", skriver foreningen i sin følgeskrivelse.

Fagkonsulenter bakker lærerne op

Samtidig modtager ministeren et brev fra seks tidligere fagkonsulenter i andet fremmedsprog, der har været fagkonsulenter i ministeriet fra 1975 til 2012. De meddeler ministeren, at de bakker fremmedsprogslærerne og deres foreninger op.

"Vi er enige med foreningerne i, at nedskæringen i timetallet i udskolingen er meget uheldig, og vil hermed opfordre politikerne til at øge det vejledende timetal for tysk og fransk, så styrkelsen af 2. fremmedsprog bliver reel og mærkbar", skriver fagkonsulenterne.