Vær venlig at kæfte op - midt på Rådhuspladsen

På Rådhuspladsen i Aarhus kridter 5.-klasserne fra Tovshøjskolen i Gellerup i dag et kæmpe ord-kunstværk op på fliserne. For børn, lærere og to billedkunstnere er det kulminationen på en måneds arbejde med projektet "Ud over kanten".

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På fliserne foran Rådhuset i Aarhus kravler eleverne fra Tovshøjskolens 5.-klasser rundt inde i et optegnet mønster med teksten "Ud over kanten". De placerer deres skabeloner på markerede steder og fylder dem heftigt ud med farvet kridt. I kridtgrønt, blåt, rødt, gult og hvidt åbenbarer sig skiltelignede cirkler med udsagn som:

"Vær venlig at kæfte op", "Spil fodbold her", "Dans med borgmesteren" og "Her må man gifte sig". Nogle laver ikoner, som for eksempel Yonas, der har tegnet en kæmpe smilende mund med masser af kridhvide tænder. Han løfter skabelonen af og kigger stolt op på billedkunstner Tanja Nellemann Poulsen:

"Er den ikke flot?"

"Jo den er. Du mangler bare lige at tegne kanten rundt om", lyder svaret og Yonas kridter videre.

Man må gerne

For at kunne nå hertil i dag har eleverne studeret en masse skilte og forbud og leget med ord og ikoner sammen med de to billedkunstnere Tanja Nellemann Poulsen og Grete Aagaard. De har i en måned arbejdet som huskunstnere på Tovshøjskolen under Statens Kunstfonds huskunstnerordning.

Klasselærer Margit Andersen fortæller, at kunstnere og elever har leget med at omvende forbud og skabt helt nye påbud med positive betydninger.

"De har skullet tænke ud fra: Man må, i stedet for man må ikke", siger hun. Da udsagnene var på plads gav eleverne teksterne grafisk form, tegnede ikoner, som passede til og skar det hele ud i pap til de store stencils, som er med her i dag. Hun mærker, at det giver eleverne en stærk følelse af, at det er deres projekt.

En dans med borgmesteren

Ude i kanten tegner Mariana på et gult skilt med teksten: "Dans med borgmesteren". Hun tænker på, at det godt kan være, borgmesteren sidder oppe på rådhuset lige nu.

"Jeg håber, borgmesteren kommer ned og kigger", siger hun og smiler. Hun synes det er sjovt at se, hvordan hele værket bliver til:

"Jeg synes det er godt, at folk kan gå forbi og se det. Det er hyggeligt at kigge på", siger hun og kaster blikket bagud mod rådhuset, hvor den store cirkel til ord-maleriet bliver fyldt mere og mere ud.

Ud af Gellerup ind til byen

"Ud over kanten" hedder hele projektet, og Margit Andersen bekræfter, at titlen fungerer i begge sine betydninger lige nu:

"Det her projekt gør det muligt for børnene at komme ud af de vante rammer i Gellerup og ind til Aarhus med noget særligt, der giver dem kontakt med byen og dens beboere. De bidrager med noget positivt til offentligheden, og det er de ikke vant til", siger hun.

Hun mener også at kunstnerne kan noget andet end lærere i den her forbindelse:

"Jeg ville aldrig kunne tænke sådan et projekt så stort og forestille mig, at vi kom ind til byen med det," siger hun.

Hvad er det, I laver?

Børnehavebørn i flok, pensionister og en enkelt turist standser op. Turisten tager billeder. Hun spørger børnene, hvad det er, de laver:

"Vi kommer ude fra Tovshøjskolen, og det er et projekt, vi laver sammen med to huskunstnerdamer", fortæller en af pigerne.

De går over og ser på, hvilken tekst hun har lavet. Og både turisten og pigen griner højt, da hun forstår teksten: "Kun her må man prutte".

Andre elever bliver instrueret af kunstnerne til at tage en skabelon mere og fylde tomme huller ud. Solen tørrer pladsen og flere budskaber bliver kridtet op. Mon ikke borgmesteren kommer ned og kigger?

Fakta om Huskunstnerordningen

Din skole kan invitere huskunstnere ud til et forløb. Huskunstnere er professionelle billedkunstnere, forfattere, skuespillere og musikere, der med workshops og projekter kommer ud på skoler og møder børnene med fokus på den kunstneriske proces. I skal søge hos Statens Kunstråd, som støtter med 75 procent af lønnen. Skolen betaler selv 25 procent. Se link til højre.

Tovshøjskolen er en skole med 100 procent tosprogede elever, der ligger i Brabrand Boligforenings område i Gellerup. Skolen arbejder målrettet med medborgerskab.