Debat
0   145

Pensionschok

Jeg er overenskomstansat lærer uddannet 1990 og ansat i en almindelig folkeskole. Jeg forventer at kunne gå på pension i år 2026 som 65-årig (der er ikke mange lærere, der holder så længe i dag).

For nylig modtog jeg en dækningsoversigt fra Lærernes Pension (LP). Heri kan jeg se, at jeg er garanteret 68.144 kroner om året i pension til sin tid.

Artiklen fortsætter under banneret

Hvis jeg er heldig med bonus og eventulle fremtidige reguleringer, kan jeg se frem til den nette sum af 77.684 kroner (nutidskroner) om året.

Dette er den kommende pension for en lærer, der har arbejdet i den danske folkeskole i 36 år på fuld tid! Jeg er rystet.

Hvis jeg skulle dø før, så får min ægtefælle 30.665 kroner om året (jeg tør ikke tænke på de efterladte).

Da jeg kontaktede LP, sagde de, at de godt kunne hjælpe mig med at tegne en privat kapitalpension som supplement, men med hus og børn kan jeg ikke se, hvor i lønnen det skulle kunne lade sig gøre. Og i øvrigt mener jeg ikke, at en arbejdsgiverpension, der er afhængig af ekstra indbetaling ved siden af, er særlig god.

Jeg ringede derefter til LP's repræsentant for medlemsfora Vest. Desværre måtte han give mig ret i, at pensionen for overenskomstansatte slet ikke er på niveau med tjenestemændenes. Og han mente også, at det ville tage mange år at rette op på skaden, så derfor er vi nødt til at gøre opmærksom på problemet allerede nu 25 år før.

Jeg har læst 'Pensionsrapporten DLF 2000', og den antager, at folk som jeg nok har optjent pension før 1993, men jeg har ikke optjent nogen pension før den fatale overenskomst i 1993. (Da gik jeg på seminariet).

Rapporten viser, at pensionen for overenskomstansatte kan variere fra 73.000-105.000 kroner, mens tjenestemændene kan forvente cirka 189.000. Denne forskel må der snart gøres noget alvorligt ved.

Vores pensionsefterslæb er så stort, at jeg er bange for, at rapportens anbefalinger ikke er nok. Den anbefaler, at DLF arbejder for at forhøje pensionsbidraget, forbedre lønforløbet og gøre alle løntillæg pensionsgivende for de overenskomstansatte.

Jeg forventer at se resultater, før det bliver for sent.

Kim Sørensen

Hornslet


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ