Debat

Åbent brev til Anni Herfort

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Du underskrev på Lærernes Centralorganisations vegne den aftale om praktik, der blev indgået i juni 2000 med Kommunernes Landsforening med flere. Heri lægges der op til en tilbagevenden til en tidligere praksis vedrørende praktikaftaler, der var baseret på, dels at dele af praktik-honoraret blev indregnet i lærernes Ø-tid, dels at praktik-bestillingen som følge heraf skulle foreligge inden den 1. april.

Denne indregning var vigtig for et årti eller mere siden som en konsekvens af det faldende børnetal.Så mange aktiviteter som muligt skulle indgå i arbejdstiden for at søge at undgå fyringer. Det var helt nødvendigt, selv om det desværre ikke kunne for-hindre alle fyringer. I årene frem-over tyder alt på, at den omvendte situation vil være tilfældet.

Da denne form for indregning drev over, har der her på Blaa-gaard Seminarium, ligesom på andre seminarier, i tæt samarbejde med de faste praktikansvarlige skoleledere udviklet sig en anden og meget mere tilfredsstillende praktis. Det kom nemlig til at betyde, at planlægningen af praktikbestillingerne kom til at foregå, efter at time- og fagfordelingen var kommet helt på plads, det vil sige i maj måned. Det betød også, at praktiklærerne kunne få udbetalt hele praktikhonoraret kontant. Det har gjort det muligt at øge kvaliteten betydeligt, idet de studerendes ønsker og praktik-skolernes skematilbud har haft et meget bedre grundlag for at hænge sammen. Og det er vores indtryk, at praktiklærerne har været særdeles tilfredse med muligheden for kontakt afregning ved kasse et.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Derfor er det chokerende, at de nye praktikaftaler synes at få den konsekvens, at vi skal vende tilbage til en uhensigtsmæssig praksis: En del af honoraret skal igen kunne være en del af arbejdstiden, og bestillingen skal derfor igen ske inden den 1. april. Det har været helt umuligt for os på seminariet at forstå, hvilke fordele der kunne ligge i at skulle tilrettelægge praktikken på denne måde. Vores samarbejdspartnere - skoleledere og lærere på praktikskolerne - er efter vor opfattelse på samme måde helt ufor-stående over for en sådan ændring.

Derfor beder jeg dig, Anni Herfort, om præcist at forklare, hvilke fagpolitiske og pædagogiske fordele der kunne være ved denne tilbagevenden til tidligere tiders praksis for de lærerstuderendes praktik. Dette vil alt andet lige føre til en kvalitativt ringere planlægning af praktikken, hvilket ikke kan undgå at få indvirkning på det pædagogiske udbytte.

Ole Gade

praktikleder på Blaagaard Seminarium

Svar

Udgangspunktet for praktikafta-len fra juni måned 2000 var, at der skulle indgås lokale aftaler mellem kreds og kommune om vilkårene for praktikafviklingen. Derfor ville der ikke være noget i vejen for, at man kunne fortsætte den hidtidige praksis, hvis kreds og kommune igen blev enige om det.

Der er med andre ord ikke tale om en tilbagevenden til tidligere tiders praksis, og dine argumenter vil helt sikkert med fordel kunne fremføres som led i den proces, der ligger til grund for at indgå lokalaftaler. Her spiller seminarierne en betydelig rolle.

Anni Herfort

formand for DLF