Uskolet
0   15

Et bud på en ny karakterskala – nu uden karakterer

7-trinsskalaen er under kritik – igen. Dens inddeling er alt for rigid, og den bidrager til at fremme en usund præstationskultur. Her er et bud på en mere human karakterskala:

Den fremragende præstation

Nøj, det er flot! Faktisk kun en lille smule dårligere end 12+. Bare pas på, at det ikke bliver for perfekt. Husk, at du sagtens kan opnå anerkendelse, også selv om du ikke hver dag bruger ni timer på at læse lektier.

Den fortrinlige præstation

Det betyder super duper. Hvorfor så ikke den højeste? Nej, nu skal du heller ikke fokusere så meget på karakterer hele tiden. Skolen er for livet, og livet er uretfærdigt - det er en lektie, du kan tage med dig. Så sætter jeg flueben ved dannelse.

Artiklen fortsætter under banneret

Den gode præstation I

Godt. Helt sikkert. Så fint. Lidt kedeligt måske, men forhåbentlig motiverende for dig at vide, at din indsats rækker til en gennemsnitlig plads midt i feltet. Tro mig, da jeg var på din alder - nå, det har jeg fortalt?

Den gode præstation II

Det samme som »Den gode præstation I«. Men vi er nødt til at have nogle flere trin mellem den jævne og den fortrinlige, det kan du nok forstå.

Den gode præstation III

Stadig.

Den gode præstation IV

En karakterskala med 48 trin er nemlig mere retfærdig.

Den jævne præstation

Ved du hvad: Pyt. Herregud, du er kun et barn, og sådan et halvskidt standpunkt ændrer jo ikke andet, end at det reducerer dine chancer for at få din drømmeuddannelse og et lykkeligt liv med 60-70 procent.

Den tilstrækkelige præstation

Det må så være det omvendte af den utilstrækkelige nedenunder? Men du er jo en rigtig god kammerat, og idrætslærer Anita siger, at du er super dygtig til stikbold. Og Call of Duty, siger du? Det må være tilstrækkeligt.

Den utilstrækkelige præstation

Aj men for helvede, hvad kalder du det her? Hvorfor kan du aldrig tage dig sammen? Se på din søster - prøv dog at være mere som hende! Nå, undskyld. Ved godt, det ikke er nemt for tiden. Der er så meget. Og du har ret: Ingen aner jo alligevel, hvad man skal bruge den skide brøkregning til.

Den ringe præstation

Jaja. Men trøst dig med, at karakterskalaer og testsystemer ustandseligt revideres og erstattes af tal, symboler, bogstaver, ord, som stigmatiserer på nye måder. Snart vil heller ingen kunne huske, hvad den her stod for.

Uskolet er Folkeskolens bagside med satire, som ikke umiddelbart går meget op i fakta. Skulle enkelte navne, hændelser eller undervisningsministre alligevel føles bekendte, er man velkommen til at tro, hvad man vil.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ