Debat

Efter efterårsferien

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var ikke rart selv at skulle opdage, at jeg ingen løn fik i uge 42, da man i min kommune holder én af de fem ferieuger i denne uge. Jeg var sidste år ansat i en stilling, hvor de fem ferieuger afvikledes i sommerferien, derfor har jeg brugt min optjente ferie. Som nyansat i folkeskolen er det ikke altid, at jeg kan finde tid til at læse mit ellers ret gode fagblad Folkeskolen, da tiden bruges på møder, læseplaner og forberedelse.

Da jeg begyndte at undersøge, hvorfor jeg ingen løn fik, fandt jeg ud af, at det eneste sted, der var informeret, var i Folkeskolennummer 41, hvor dlf/a skriver, at man skal tilmelde sig som arbejdsløs, hvis man vil modtage feriedagpenge i efterårsferien.

Denne information er dog så sparsom, at man kunne få den mistanke, at det faktisk er en god forretning for a-kassen at undlade at informere de nyansatte medlemmer direkte. Da jeg ringede til a-kassen, fik jeg da også oplyst, at jeg bestemt ikke var den eneste, der stod i denne beklagelige situation. Det undrer mig i den grad. Hvis der er mange, der står og mangler 2.000-3.000 kroner efter ferien, så må dlf/a øge informationsniveauet.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

A-kassen må have lignende erfaringer fra tidligere år, som de kunne udnytte, så de kan undgå at gøre vores løn ringere, end den allerede er. Da jeg ringede til den lokale kreds og Arbejdsformidlingen, fik jeg at vide, at det var den enkeltes ansvar at holde sig orienteret. Selvfølgelig er det rigtigt. Men det er lidt svært, når man faktisk ikke ved, hvad man skal orientere sig om.

Henrik Fisker Olesen

Tarm Skole

Svar

Uanset årsagen er det lige ærgerligt, hver gang et medlem bliver trukket i løn og først for sent bliver klar over muligheden for ydelser fra dlf/a.

Det er dlf/a fuldt ud klar over, og derfor informeres der over en bred front om problemet. Det sker i fagbladene, i materiale til tillidsmænd, på møder for nyuddannede og ved udsendelse af breve til udvalgte medlemsgrupper, herunder nyuddannede og medlemmer, der har modtaget ydelser fra a-kassen (over 10.000 breve årligt).

Når man som du er optaget som dimittend i en anden a-kasse for tre år siden og først bliver medlem af dlf/a i august 2000, får man imidlertid ikke fra dlf/a et særligt brev med oplysning om ferieforhold.

Her går vi - bortset fra at du ved optagelsen får en pjece om a-kasse-forhold, herunder ferie - ud fra, at du som dimittend er 'klædt på' via din tidligere a-kasse og dine aktuelle erfaringer på arbejdsmarkedet.

Det har ikke de seneste fem år givet anledning til henvendelser fra tilflyttede medlemmer efter et løntræk under ferie. Men med din henvendelse må vi naturligvis overveje behovet for her at repetere feriereglerne.

Hele problemstillingen følger af, at en arbejdsgiver efter gældende ferielov og ferieaftaler kun er forpligtet til at udbetale løn/godtgørelse under ferie - i det omfang den ret er optjent i et arbejdsforhold. Og uden at skulle tage hensyn til, om der er optjent beløb til dækning af hele ferien.

Problemet rammer særligt nyuddannede, fordi de typisk ikke har optjent til alle ferieuger hos arbejdsgivere og a-kasse. Men også medlemmer, der har været på orlov eller har skiftet job, kan få problemet.

Løsningen er i den situation, at man kan melde sig ledig på Arbejdsformidlingen og modtage dagpenge fra a-kassen i den ferieperiode, hvor man står uden løn, feriegodtgørelse eller feriedagpenge fra a-kassen.

Som statsanerkendt a-kasse modtager dlf/a i øvrigt fuld refusion fra staten for samtlige udbetalinger - mod til gengæld at aflevere medlemskontingentet til statskassen. Hvis medlemmerne i dag alene skulle bære alle udbetalinger, skulle kontingentet mere end fordobles.

dlf/a har derfor absolut ingen interesse i at forhindre udbetalinger, der ligger inden for rammerne af det, lovgivning kan give medlemmerne.

Rune Thorup

forsikringsleder, dlf/a