Folkeskolens leder:

Woodstock lander på benene

Underrubrik

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I tegneserien 'Radiserne' optræder en lille flagrende fugl, Woodstock. Flyveretningen er mere end usikker, og det er ikke altid, at hovedet vender opad. Og selv om undervisningsministeren hedder Margrethe, er det vel ikke majestætsfornærmelse at kalde den sidste tids ministerielle udmeldinger om skolevejledning for Woodstock-politik. Der er blevet pustet gevaldigt fra mange sider, og retningen har mildest talt været flagrende.

Sidste forår var meldingen ellers klar nok. Skolevejledernes arbejde skulle styrkes, og den individuelle vejledning skulle begynde allerede fra 6. klassetrin.

'Denne vejledning skal fremover varetages af skolevejlederen, der er uddannet hertil, og ikke af klasselæreren', sagde Margrethe Vestager for et år siden til Folketingets uddannelsesudvalg. Hvorefter skoler, skolevejledere og klasselærere så blot kunne vente.

Og vente. Og vente. For man fik kun et udkast til en bekendtgørelse.

Presset af tiden har nogle kommuner valgt at forhandle med DLF's lokalkredse om arbejdsbetingelserne uden at vide, hvordan de endelige regler kom til at se ud. Men andre kommuner har ikke villet forhandle, med den konsekvens, at skoleledere har måttet gætte sig til det økonomiske og tidsmæssige planlægningsgrundlag.

Den 18. maj kom bekendtgørelsen så endelig. Men nu var retningen pludselig ikke den, som ministeren tidligere havde meldt ud. Woodstock havde været i Kommunernes Landsforening, som have forlangt flere penge til skolevejledernes udvidede arbejde.

Folkeskolens journalist kunne ikke komme til at tale med ministeren, så læserne måtte nøjes med informationschefens ord. Han sagde ikke: 'Ja, ministeren har lidt nederlag'. Han sagde heller ikke: 'Ja, man har dummet sig i ministeriet'. På Vestagers vegne forklarede han, at 'samtlige forudsætninger for bekendtgørelsen vil blive gennemgået minutiøst', og at forhandlingerne ville blive genåbnet, 'hvis man ved gennemgangen konstaterer en brist mellem forhandlingsresultatet og de forudsætninger, der er blevet fremlagt for Folketinget'.

Da det sidste var, hvad enhver kunne se med øjnene, måtte man selvfølgelig flagre til forhandlingsbordet igen. Så nu bliver bekendtgørelsen ændret, og skolevejlederne kommer ind allerede fra 6. klasse - som ministeren lovede for et år siden.

'Jeg er glad for, at det nu er på plads - og meget ærgerlig over processen', siger Margrethe Vestager.

Woodstock er landet på benene. Men kommunernes og skolernes praktiske planlægning har fået en forsinkelse, der gør ondt. Nogen må have meget røde ører i ministeriet.-th

Læs side 17

Bekendtgørelsen bliver ændret, og skolevejledningen bliver, som ministeren lovede for et år siden