Bedre styr på pædofile

Skolebestyrelse mener, at det er for slapt at nøjes med at kræve en almindelig straffeattest af nye lærere

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er ikke et effektivt middel mod krænkelse af børn, når mange skoler kræver at se en privatretslig straffeattest ved ansættelse af lærere og pædagoger.

Det mener skolebestyrelsen på Aalkjærskolen i Ringkøbing, og derfor har man fået kommunen med på en ordning, så man kan kræve en straffeattest, der går dobbelt så langt tilbage i tiden. Man har i samme forbindelse fået indført et forsøg, så kommunen og ikke skoleinspektøren skal vurdere oplysningerne i attesten.

Den nuværende ordning i Ringkøbing Kommune og mange andre steder går ud på, at der skal forelægges en såkaldt privatretslig straffeattest ved ansættelser. Her står der, hvis personen har fået en dom i en sædelighedssag inden for de sidste fem år.

Skolebestyrelsen vil have strammet kravene, så ansættelsesmyndigheden får adgang til en udvidet straffeattest, der går ti år tilbage i tiden.

'Den nuværende ordning er ikke vandtæt nok. Fem år er ikke tilstrækkeligt, når det gælder krænkelse af børn, og der er for stor risiko for, at skolerne vurderer forskelligt. Det vil ikke kunne ske, hvis det er en centralt placeret person, der skal se papirerne', siger formanden for skolebestyrelsen, politiinspektør John Christensen.

Signaler skal opfanges

Formanden for DLF's Fjordkredsen, Preben Vils Pedersen, mener, at skolebestyrelsen overreagerer. 'I den tid, hvor den nuværende ordning har været i kraft i Ringkøbing, er der ikke fundet en eneste, der har fået en sædelighedsdom. Jeg er desuden bange for, at man kan ende med, at for eksempel en ni år gammel spritdom kan få indflydelse på et ansættelsesforhold', siger han.

John Christensen tror ikke på, at nogen vil blive nægtet ansættelse af den grund, som lærerformanden nævner, men han erkender, at der er behov for, at kommuner og skolebestyrelser på forhånd forholder sig til, hvad der kan stå i straffeattester.

Han bakkes op af Aalkjærskolens skoleinspektør Ole Graversen:

'Det er domme for pædofili og seksuelle overgreb mod mindreårige, der kigges efter. Derfor er ti år ikke for meget'.

På skolen går man efter sommerferien i gang med at holde kurser for personalet i, hvordan man opfanger de signaler, som pædofile og krænkede børn udsender.-Jan Kaare er freelancejournalist