Skolepolitik (Christiansborg)
0   11

Så blev Mette F. statsminister: Hvem gør hun til undervisningsminister?

Sent i går stod det klart, at Mette Frederiksen bliver Danmarks næste statsminister. Endnu er der ingen meldinger om, hvem hun har tænkt sig at gøre til undervisningsminister. Læs her buddene på, hvem det måske bliver.

Mette Frederiksen kommer til at stå i spidsen for en regering kun bestående af S-ministre. Det fortalte hun i går, da hun sammen med partitoppen i de tre støttepartier Enhedslisten, SF og Radikale fortalte, at de fire partier var blevet enige om et 18 sider langt forståelsespapir.

Mette Frederiksen går i dag til dronningen for at meddele, at hun bliver landets nye statsminister. Det forventes dog først, at hun præsenterer sit ministerhold i morgen. Derfor kan der endnu kun spekuleres i, hvem der fremover kommer til at stå i spidsen for folkeskolen.

Artiklen fortsætter under banneret

Folkeskolen spurgte undervejs i valgkampen tre politiske spåkoner og -mænd, Hans Engell, Lars Trier Mogensen og Amalie Lyhne til deres bud på en kommende undervisningsminister. Svaret fra de tre var, at det formentlig ville blive en kvinde, hvis det blev en socialdemokratisk regering med Mette Frederiksen som statsminister.

»Politisk skal Mette Frederiksen bruge et rimeligt stærkt hold af kvinder. Hun kan ikke som kvindelig socialdemokratisk statsminister møde op med tre fjerdedele mænd. Antallet af rigtige ministerkandidater er begrænset. Men hun skal bruge seks-syv, som er kvinder«, sagde Hans Engell før valget.

Alle tre peger på Ane Halsboe-Jørgensen

De tre politiske iagttagere havde forskellige bud og forskellige favoritter. Den eneste, de alle tre pegede på, er 35-årige Ane Halsboe-Jørgensen, som i dag er næstformand for den socialdemokratiske folketingsgruppe og børneordfører på Christiansborg.

»Hun har gennem længere tid beskæftiget sig grundigt og kompetent med erhvervsuddannelserne, og hun vil efter min vurdering være det suverænt stærkeste kort, som Mette Frederiksen kan spille på undervisningsministerposten. Ane Halsboe-Jørgensen er en af de kvikkeste kvinder i Socialdemokratiet og vil måske kunne komme til at vække mindelser om Ritt Bjerregaard i Undervisningsministeriet. Bare uden skandalesager«, lød det fra Lars Trier Mogensen.

Amalie Lyhnes første bud var socialdemokraten Pernille Rosenkrantz-Theil.

»Hun er jo i dag formand for undervisningsudvalget. Men måske skal hun bruges som beskæftigelsesminister eller socialminister?« funderede Amalie Lyhne, der også pegede på, at Socialdemokratiet kunne finde en minister uden for folketingsgruppen:

»Det kunne for eksempel være Thomas Gyldal, som er borgmester i Herlev og har været stærk i den offentlige debat. Men der har været meget ballade internt på området under Merete Riisager, så måske man vil prioritere at få én, som kender Christiansborg og historikken rigtig godt. Mit bedste bud er en af de to førstnævnte«.

Engell: Det bliver Gyldal

Thomas Gyldal Petersen, der også er formand for KL's børne- og undervisningsudvalg, var Hans Engells favorit:

»Han er en særdeles erfaren kommunalpolitiker og en af Mette Frederiksens nærmeste. Han kender Christiansborg og sidder i KL's bestyrelse, og så kender han til alle de udfordringer, der ligger i forhold til lærernes arbejdstid og arbejdet med kommissionen. Han sidder centralt i Socialdemokratiet og er en borgmester med gode resultater. Jeg ser ham som favorit til posten - og under alle omstændigheder som kommende minister«.

Hans Engells to andre bud var de socialdemokratiske folketingsmedlemmer Mattias Tesfaye, som han dog mere troede på som integrationsminister, og Kaare Dybvad.

Dybvad troede Lars Trier Mogensen også på, ikke mindst på grund af hans debatbog om de lærdes tyranni.

»Heri udfolder han en ny, socialdemokratisk fortælling for uddannelsespolitikken i det 21. århundrede, og han er nok det tætteste, Socialdemokratiet i dag kommer på en ideologtype, altså en slags rød Bertel Haarder«, fortalte han.

Lars Trier Mogensens tredje bud var den tidligere børne- og ungeborgmester i København Anne Vang Rasmussen (S).

»Hun var et lysende politisk talent, ja, hun fremstod næsten som en yngre udgave af Mette Frederiksen, inden hun forsvandt ind i forvaltningen. Men Anne Vang kommer kun i spil, hvis Ane Halsboe-Jørgensen og Kaare Dybvad får tilbudt andre ministerposter. For med Mette Frederiksens kampagne om at være »børnenes statsminister« bliver undervisningsministerposten én af de allervigtigste i en ny regering, og derfor vil valget mest sandsynligt falde på én fra inderkredsen«, pointerede Lars Trier Mogensen.

S-kilder: Det bliver Trine Bramsen

Folkeskolen.dk bragte under valgkampen også en artikel udarbejdet af A4nu.dk, som havde spurgt folk internt i Socialdemokratiet. Her lød buddet, at landets kommende undervisningsminister bliver Trine Bramsen, der indtil valget har været partiets retsordfører.

Af alternative bud lød det fra anonyme kilder, at Mattias Tesfaye og eller partiets nuværende undervisningsordfører Annette Lind var muligt kandidater.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ