Debat
0   134

Forundring

Da jeg åbnede min lønseddel den 1. november sidste år, blev jeg mildest talt en anelse forundret. Der manglede en uges ferie på min lønseddel. Et fatamorgana viste sig for mig. . . sidst jeg prøvede dette, var da jeg var nyansat og ikke havde optjent penge til efterårs- og vinterferien - fair enough. Denne gang, tværtimod, har jeg skam arbejdet for at gøre mig fortjent til min egen løn. Problemet er bare, at der er nogen, der har scoret min løn. . . Desværre kan jeg ikke gennemskue, hvem det er.

Jeg har skiftet kommunegrænse i sommerferien, og det indebærer altså, at man kan rende ind i mit problem, hvis skolerne ikke afholder deres ferieuger på samme tid. Alt dette kan man forberede sig på, hvis man nærlæser Folkeskolen. Heri står det nemlig, og der står også, at man, for at få kompensation (dagpenge), skal melde sig ledig på arbejdsformidlingen, før ferien starter - ellers går det ikke.

Artiklen fortsætter under banneret

For det første er jeg i fuld beskæftigelse og har været det de sidste seks år, og jeg har optjent løn til både efterårs- og vinterferien. Desuden er det mig imod at være meldt ledig, når jeg ikke er det ifølge min kontrakt.

Jeg føler mig berøvet min løn for mit arbejde, og ikke nok med det - nu er det snart vinterferie, og så skal jeg igen udsættes for samme ydmygelse!

'Beklageligt'! siger lærerforeningen, a-kassen og lønkontorerne i min nye og gamle kommune.

Er der overhovedet nogen, der kan gøre noget ved dette, og kan det virkelig passe, at man bare sådan kan frarøves sin løn uden videre?

Mette Nielsen

Ålbæk Skole

Svar

Jeg kan godt forstå din undren, men problemet er, at kommunerne har fri ret til at placere lærernes ferie, så længe ferielovens bestemmelser overholdes.

Som følge af at ferieåret ikke følger skoleåret, og som følge af at en lærer også har krav på at holde fri ved den samlede placering af F-dagene, kan der opstå problemer, når en lærer, som du, flytter fra et skolevæsen til et andet.

Selv om du - i et skoleår - har præcis det samme antal fridage i begge kommuner, er der i skolernes lukkeperiode i din gamle kommune placeret fem ugers ferie og i din nye kommune kun placeret tre ugers ferie og en række F-dage. Derfor kommer du - uden egen skyld - til at mangle to ugers ferie, som du ikke umiddelbart kan bytte ud med et antal F-dage.

Foreningen har ved sidste overenskomst rejst kravet om, at skolernes ferieperiode blev centralt fastsat, netop for at undgå denne situation, men det var desværre ikke muligt at komme igennem med dette.

Der er efter min opfattelse ikke noget ydmygende i at udnytte de rettigheder, som dit medlemskab af a-kassen giver dig.

Anni Herfort

formand for DLF


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ