Kommentar fra fagbladet Folkeskolen

United States of Microsoft

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I en klasse i San Francisco var verdenskortet nede. Og - jeg var lamslået - USA lå i midten! Dér, hvor Danmark ligger! I hvert fald på alle de verdenskort, jeg ellers kendte.

Danmark lå oppe i højre hjørne - lille og fortegnet. 'De lærer det nok en dag', tænkte jeg, 'når undervisningen bliver lige så god som hjemme'. Men de har ikke lært det endnu.

På hundredevis af danske skoler bruger man MS Works som standardprogram - og har gjort det i mange år.

MS står for Microsoft, og Works er en såkaldt integreret programpakke, som rummer tekstbehandling, regneark og databaseprogram. En uægte lillebror til den berømte officepakke med Word, Excel, Power Point og Access.

Men en lillebror med nogle af de muligheder, eleverne skal lære for at få en nutidig dannelse. Og en meget billig lillebror, idet Microsoft - via en såkaldt selectaftale for skoler - har solgt Works billigt til undervisningsbrug.

Det er af de to grunde til, vi overhovedet bruger Works på skolerne!

Nu har et geni hos Microsoft i USA imidlertid fundet ud af, at Works ikke længere skal indgå i skolernes selectaftale. Works er til home-brugere.

Det er det med verdenskortet. Det er muligt, at skolerne i USA ikke bruger Works. Men i det lille, fortegnede land gør vi altså.

Det er ikke blevet forbudt at købe Works. Skoler skal bare købe det under en MOL-aftale. (Microsoft Open License). Det betyder, at Works nu pludselig koster mindst 25 procent mere. Om end jeg modstræbende indrømmer, at det stadig er billigt.

Det giver alligevel murren i rækkerne - og den sidste har ellers ikke lagt sig endnu. Den opstod, da Microsoft bestemte, at lærere per 1. april 1998 ikke længere måtte få en kopi af Works med hjem. Det var ellers en storsindet og god idé, når nu Works blev brugt på skolen.

Det er ikke fornuftig salgspolitik, fordi man fornemmer et monopol, som skalter og valter. Det er givetvis ikke hensigten; men det er virkningen i det lille, fortegnede land.

Slemt er det også, at vi heller ikke længere kan købe operativsystemet - Windows 98 - under selectaftalen; men er henvist til at købe det med computeren - til en pris, der er noget højere. Det var ganske vist en opgradering, vi kunne købe, hvorfor vi også skulle købe de Windows 3.11 licenser, vi opgraderede fra. Men det gjorde vi så.

Her fornemmer man ikke bare monopolet - her bliver man betænkelig. Begrundelsen for at udtage Windows 98 af selectaftalen er nemlig, at der ikke sælges computere uden operativsystem! Nej, det gøres der så heller ikke fremover; men det kan være, at operativsystemet i stigende omfang vil hedde Linux.

Ikke fordi det vil være billigere - alt i alt - men fordi 'folk' ikke vil finde sig i det, der opleves som vilkårlige ændringer i pris- og licensforhold.

Jeg tror ikke, det er Microsofts hensigt at optræde som magtfuldkomment monopol. Skoler kan stadig købe de allerfleste MS-produkter til priser, der ligger under den pris, andre skal betale.

Jeg tror, at årsagen til miseren er, at Microsoft er gået over til edb. De har en voldsom database til at holde styr på kunder, produkter, licenser, priser og aftaler - og den vedligeholdes i Seattle, USA.

Medarbejderne, som vedligeholder databasen, kender imidlertid ikke det fjerneste til små, fortegnede lande, der også kun optræder med små tal på salgskurverne. Man ændrer derfor på hele 'world wide-badul-jen' under et for at tilpasse sig det amerikanske marked.

Nu skulle en af fordelene ved edb ellers være, at man 'let som ingenting' kan skræddersy løsninger til den enkelte kunde; men vi ved jo godt fra vores eget fortegnede land, at den helt ens masseproduktion fra industrisamfundet først for alvor har sat sig igennem i informationssamfundet! Især hvad fejl angår.

Det er jo egentlig flot, at skolerne kan købe programlicenser til stærkt reducerede uddannelsespriser; og det står ingen steder skrevet, at det skal være sådan. Men det er også svært at få øje på konkurrenterne!

Netop derfor ville det være en tillidsskabende gestus, hvis Works kom tilbage i selectaftalen - og med hjem til lærerne - sammen med Windows 98. Monopoler må hele tiden arbejde for at vise, at de ikke er det.

IT-konsulent i Ballerup Kommune og medredaktør af Folkeskolens NETopNU