Debat

Nedtur sat i system

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Endnu en gang er Danmark hjemsøgt af pædagogiske karismatikere, der søger et kritikløst forum til deres tale om skønheden i tidens uddannelsesmæssige forfald. Dagbladet Politiken fortalte den 18. januar om professor Tom Tiller fra Norge, som lod sig se i Rødovre for derfra frejdigt at udslynge forbandelser som idiotisk og pervers imod den skole, som han skylder sin uddannelse og position, blot for på den baggrund at kunne forkynde troen på helhedsabstraktionens velsignelser. Og nu fortæller Folkeskolen så om tyskeren Wolfgang Klafki, der også har hjemsøgt stakkels naive Danmark for på sin slagfærdige Klods Hans-agtige måde at vinde gehør for den særegne skønhed i vores uddannelsesmæssige nedtur. Dannelse frem for uddannelse, lyder den til bevidstløshed gentagne, men lige fornærmende forkyndelse. Og hør nu, kære venner. Dannelse har intet med overleverede værdier at gøre. Altså endnu et drabeligt sværdhug rettet imod den faglige, vidensformidlende uddannelse, som vore egne koryfæer for længst har strakt til jorden. Nej, stir jer i stedet for blinde på de tre konfirmandfærdigheder: selvbestemmelse, medbestemmelse og solidaritet, der selvfølgelig alle tre ikke er en bønne værd, når de skal opdyrkes på baggrund af den størst mulige faglige uvidenhed. Og nu har vi vist alle indset, at det virkelig er det, der er meningen med vores folkeskolekarikatur. Med en række store temaer vil kundskaber, der skulle bære temaerne frem til nogle muligheder for lidt fagligt indholdsmæssig indlæring. Men det forholder sig erfaringsmæssigt omvendt. Hans temaer er og forbliver udvandet underholdning, hvis ikke det faglige grundlag er i orden først.

Vagn Madsen

Brønderslev

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler