Debat
0   273

Overbygningsskoler – en katastrofal sparedille

Flere steder i landet organiserer kommunerne overbygningsskole og fødeskoler, så elever fra hele kommunen samles på én skole de sidste tre skoleår

Er idéerne om overbygningsskoler underbygget? Næh, ingen forskning fortæller, at dét at samle en masse unge i særlige ungdomsmiljøer skulle give en særlig læringseffekt. Snarere tværtimod. Pisa-resultaterne demonstrerer med al ønskelig tydelighed, at de lande, der gør det bedst, satser på enhedsskolen. I Finland ryster man på hovedet over den danske udvikling, hvor enhedsskolen afvikles til fordel for børneskoler og ungeskoler. Finnerne er målløse, fordi de netop efter dansk forbillede har forladt deres tidligere opdeling i lågstadieskoler (1.-6. klasse) og högstadieskoler (7.-9. klasse). I Sverige viser erfaringer, at når man samler rigtig mange unge, går de mere op i hinanden end i skolen. Derfor virker det helt besynderligt, at overbygningsskoler vinder frem herhjemme, i hvert fald hvis man anlægger pædagogiske og forskningsmæssige vinkler. Men det gør man heller ikke, selv om den politiske retorik sovser det ind i »spændende og udfordrende ungdomsmiljøer«. Det handler derimod om effektiviseringer og besparelser, især hvor der bliver færre elever.

Derfor virker det helt paradoksalt, at politikerne i København, hvor børnetallet vokser, har besluttet at udsætte fire ret velfungerende skoler på Amager for en kæmpe omstilling. De tre skoler skal nu være fødeskoler og den fjerde indrettes til »et fedt ungdomsmiljø« for sølle syv millioner kroner. Man tager sig til hovedet, når man véd, hvad det kræver af økonomi at indrette en skole med tidssvarende faglokaler, righoldigt pædagogisk servicecenter, it-faciliteter og så videre. Trist at discountdillen har bredt sig til København, hvor der ellers investeres meget i flot skolebyggeri. Og sørgeligt at politikerne hverken lytter til forskere, forældre eller lærere.

Artiklen fortsætter under banneret

Svar fra Anne Vang:

Der er intet discount over den nye skolestruktur på Amager. Især ikke efter at et flertal på Københavns Rådhus netop har besluttet at tilføre ekstra midler til blandt andet Gerbrandskolen og Dyvekeskolen, så de kan færdigrenoveres for 134 millioner kroner. Jeg har flere gange besøgt den kommende overbygningsskole, Højdevangens Skole, og det er en god, veldrevet skole, som jeg ser store muligheder i. Nu er det op til skolerne og byggeudvalgene at finde frem til fordelingen af de midler, kommunen har afsat til den nye struktur. |


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ