Anmeldelse

Grotten

Grotten / Møgungen

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hermed foreligger to nye titler i rækken af Dansklærerforeningens billedromaner - og to spændende af slagsen.

Fakta:

Titel: Grotten

Forfatter: Christina Hesselholdt

Illustrator: Rasmus Jensen

ISBN: 9788779964754

Pris: 138,75 kroner

Sider: 48 sider

Type: Bog

Forlag: Dansklærerforeningen

Titel: Møgungen

Forfatter: Mette Hegnhøj Mortensen

Illustrator: Lars Vegas

ISBN: 9788779964914

Pris: 138,75 kroner

Sider: 48 sider

Type: Bog

Forlag: Dansklærerforeningen

I "Grotten" befinder vi os i Frankrig i 1940, hvor to drenge gør et overraskende fund, da de dybt under jorden finder en grotte med hulemalerier. Historien bygger på en autentisk begivenhed, nemlig fundet af de 17.000 år gamle hulemalerier i Lascaux-hulerne under Montignac-skovene i Frankrig. Ud over beskrivelsen af selve opdagelsen er bogen en psykologisk skildring af et magtforhold mellem to drenge, som, i takt med at historien udvikler sig, forandres betydeligt. Hesselholdt, som i børnelitteraturen blandt andet er kendt for billedbøgerne om prinsessen på sandslottet, er en blændende fortæller, og hendes måde at udtrykke flere lag i teksten på, gennem et sparsomt formuleret sprog, gør fortællingen intens og fængslende. Rasmus Jensens illustrationer er smukke, næsten poetiske, og særligt måden, hvorpå lyset strømmer ud gennem siderne, er vellykket.

Mette Hegnhøj Mortensens "Møgungen" er ligeledes interessant. Her ses en fortælling fortalt af møgungen selv, som er sendt til Sverige på telttur med den voksne Helge Helge. Meget er tilsyneladende galt på hjemmefronten, og møgungen er rustet med dynamit og dolk. Til det uforudsete ... Langsomt forvandles møgungen dog til drengen Martin, og læseren får gennem flashbacks efterhånden en forståelse af, hvorfra Martins vrede og frustration stammer. Billedsiden er sat på grotesk og syret vis af Lars Vegas og understøtter fint fortællestemmen.

Billedromanerne er samlet set en gave til danskundervisningen på mellemtrinnet, idet de inspirerer til arbejdet med litteraturforståelse, fortolkning og samspil mellem tekst og billede. Det gælder ikke mindst for disse to udgivelser. Romanerne kan læses som ren lystlæsning, men egner sig særligt i undervisningssammenhænge, da de opererer på flere lag og kalder på samtale og fortolkning. En afgjort force er, at mange af titlerne (også) taler til drengelæserne.

På forlagets hjemmeside (www.dansklf.dk/billedromaner) kan man bladre gennem bøgerne elektronisk. Desuden kan man hente viden om serien og inspiration til undervisningen i udgivelsen "Billedromaner i brug", som er en artikelsamling til lærerne og andre interesserede voksne.