Anmeldelse Skønlitteratur
0   23

Fin, nuanceret og dybfølt roman

Voldtægt har mange ansigter. Med sig i rygsækken har hovedpersonen hele tiden sin mors ord: "Det er jo forfærdelig synd for de piger, men når man leger med tændstikker, kommer der ild".

Mørke rum

Fakta


Titel
Mørke rum

Forfatter
Kristina Aamand

Pris
200

Sider
231

Forlag
Carlsen

”Mørke rum” er en young adult-bog, hvor vi følger indvandrerpigen Sophia, der som sygeplejeelev er i praktik på Klinikken for seksuelle overgreb. Hun bor hjemme sammen med sin arabiske familie, de to brødre Saad (baby) og Elias (snart student). Moderen er pædagogmedhjælper, og faderen har et mekanikerværksted.

Artiklen fortsætter under banneret

Sophia får en svær og udfordrende tid på klinikken og møder den ene barske historie efter den anden. For eksempel møder hun Zandra, der viser sig at komme med en falsk anklage om voldtægt. Hun møder Yasmin, der lige pludselig forsvinder fra klinikken, men senere vender hun tilbage og fortæller om storebroderen, der tiltvinger sig adgang til hendes seng om natten. Hun møder også det lesbiske par Eja og Sille, hvor der måske er tale om drugrape en aften, de er i byen, og Sophia oplever, at anmeldelsen også giver problemer i parforholdet.

Ude fra den store verden hører vi om den indiske pige Parvati, der bliver gift, men det går mere end galt, fordi hun er totalt uforberedt på det seksuelle, hun skal leve op til som en gift kvinde. Hun ender meget makabert med at hænge i et reb indsmurt i sin egen afføring. Selvmord eller mord i en verden, hvor kvinder ikke betyder noget som helst?

Det går ikke lige så galt for Sophias veninde, Maysun, der også skal giftes, men er fem dates og tyve timers platonisk samvær nok til, at man er klar til giftermål? Svar: Nej! Hun får simpelt hen et chok over den pludselige nærhed med en mand, hun knap kender. Maysun bliver hurtigt gravid og prøver at få en abort, men det forpurres. Det hele tegner langtfra lyst og lykkeligt for Maysun og hendes mand. Og Sophia tænker naturligvis sit: Hvad er det, der ligger derude i hendes egen horisont?

Romanen har skiftende perspektiver, men handlingen er hovedsagelig set fra Sophias point of view. Også broderen Elias, der ser en masse porno sammen med klassekammeraten Thomas, er synsvinkelbærer. Thomas er kæreste med Lena, der kan mere end sit fadervor på det seksuelle område og viser sig at være en intrigant bitch.

Elias har job hos Superkøbmanden, men bliver fyret, fordi han kigger for frækt på kvinderne. Elias skal være læge, men har egentlig mere lyst til at arbejde sammen med faderen i mekanikerværkstedet. Han er lun på klassekammeraten Nanna, men deres første ”alenetid” (på bagsædet af en bil) bliver mildt sagt ikke nogen succes. Alligevel aner man et lille lyspunkt imellem de to til slut i ”Mørke rum”.

Forfatteren sætter på en stille og rolig måde, blandt andet gennem Sophias tanker og handlinger, spørgsmålstegn ved vores forestillinger om voldtægt, om ofre og gerningsmænd, om seksualitet. Voldtægt har desværre mange ansigter, for de fastlagte mønstre mellem mænd og kvinder – især i et indvandrermiljø, tror jeg – ligger tungt, meget tungt, og forskelsbehandlingen af drenge og piger er grotesk. De voksne i indvandrermiljøet holder fast i traditionerne, og de unge, specielt pigerne, har ikke mange chancer for at smyge sig udenom.

Romanen skildrer på glimrende og tydelig vis forskellene i opdragelse og adfærd og viser, hvor facetteret tilværelsen egentlig er, og hvor meget der er at arbejde på med hensyn til ligestilling. Fin, nuanceret og dybfølt roman for de ældste elever i folkeskolen og ungdomsuddannelserne.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.192 andre er allerede tilmeldt