Debat
0   147

En tilsnigelse

I seneste nummer af fagbladet Folkeskolen kritiseres jeg i lederen for at være kommet med 'uovervejede udtalelser' om skoleelevers og studerendes arbejdsmiljø og for, at mine udtalelser handler om 'politisk promovering op til et landsmøde'. Lad mig begynde med at understrege, at elevers og studerendes arbejdsmiljø er for vigtig en sag til, at jeg som minister vil bruge den som politisk korstog. Mine udtalelser til medierne var udelukkende en reaktion på, at vi havde fået endnu en undersøgelse af skolerne, denne gang fra Skole og Samfund. At kalde det 'politisk promovering' er mildt sagt en tilsnigelse fra lederskribentens side.

Allerede i foråret tog jeg sammen med socialministeren og arbejdsministeren initiativ til at nedsætte en tværministeriel arbejdsgruppe, der skal vurdere, om der er sikkerheds- og sundhedsmæssige problemer på undervisnings- og daginstitutionsområderne, som falder uden for den eksisterende lovregulering. Arbejdet på området foregår fortsat i tæt samarbejde mellem de berørte ministerier. Så der var ikke tale om 'uovervejede udtalelser', men om et udvalgsarbejde, som snart kan udmøntes i et initiativ.

Artiklen fortsætter under banneret

Og jeg kan berolige alle med, at vi i regeringen er helt enige om, at indsatsen på området skal målrettes. Det skal efter min mening ske ved hjælp af arbejdslovgivningen, men ikke ved direkte at anvende denne lovgivnings bestemmelser. Forholdet mellem elever og deres skole er et helt andet end mellem lønmodtagere og arbejdsgivere, og det skal lovforslaget tage højde for.

Men de fleste overser, at uddannelsesinstitutionerne allerede i dag bruger elementer fra arbejdsmiljølovgivning i beskyttelsen af skoleelever blandt andet i fysik, kemi og hjemkundskab.

Selv om vi ikke bare kan lægge elever og studerende ind under arbejdsmiljøloven, så kan vi sagtens overføre en række af erfaringerne fra arbejdsmiljøområdet til skolernes dagligdag. Det ville være fuldstændig tåbeligt at opfinde den dybe tallerken på ny og etablere et helt nyt system for uddannelsessektoren.

Jeg har også, som det er blevet citeret flere steder, hele tiden sagt, at vi stadig er i den forberedende fase, og at der ikke kan siges mere om lovens præcise udformning på nuværende tidspunkt. Faktisk ville jeg have troet, at Folkeskolen er positivt interesseret i, at der bliver gjort noget for elevernes arbejdsmiljø i skolen. Det er der ikke meget i lederen, som tyder på.

Margrethe Vestager

undervisningsminister

Svar

Folkeskolens redaktion er 'positivt interesseret' i, at der bliver gjort noget for elevernes arbejdsmiljø.

Vi vil straks skrive om de konkrete udspil, der følger fra ministeriet, og om de penge, der følger med.

Redaktionen


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ