Anmeldelse

Skat på skoleskemaet

At lære om skat behøver ikke at være kedeligt

Midt i alle skandalerne har Skat udarbejdet en lille guldklump af et undervisningsmateriale, der tager udgangspunkt i elevernes hverdag og fortæller om velfærdsstaten. Helt gratis - eller måske snarere betalt via skatten.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er nok de færreste elever i folkeskolen, der har fulgt med i den verserende sag om problemerne i Skat. For dem er skat nok noget, man betaler til samfundet, men også noget, der er forbundet med spekulationer og ofte med en vis irritation i de voksnes verden.

Fakta:

Titel: Skat på skoleskemaet

Forlag: Skat

For at forstå begrebets betydning som en af samfundets grundpiller er der nu udgivet et nemt tilgængeligt materiale, som, hvis man anvender det i små mængder, kan give eleverne en god og fornuftig indsigt i skats betydning for samfundet.

Mange elever tænker muligvis ”gab, gab”, men materialet er tilrettelagt således, at det fremstår vedkommende også for de unge, og det forudsætter ikke et undervisningsforløb på flere uger. De enkelte temaer kan bearbejdes og gennemgås på ganske få timer. Eleverne gelejdes gennem arbejdet ved at følge nogle ganske enkle retningslinjer. Derudover er der mulighed for debat og gruppearbejde, hvilket giver nogle spændende og meningsdannende diskussioner.

Materialet tager udgangspunkt i elevernes forståelse af deres egen privatøkonomi og økonomien i samfundet. Det består af seks temaer, der hver har en baggrundsartikel, som skal læses inden arbejdet med selve opgaven, som er i forbindelse med det enkelte tema. Temaerne er "Finansiering af velfærdssamfundet", "Hvad får vi for skattekronerne", "Sort arbejde", "Afgifter, der påvirker vores adfærd", "Moms – skat på forbrug" og "Danmark og EU – told og moms".

Det enkelte tema indeholder en kort intro, en definition, en interaktiv opgave, en mere dybtgående opgave og en gruppeopgave. Eleverne bliver gelejdet igennem på en måde, så de ikke er i tvivl om, hvad de skal.

Ud fra Fælles Mål er følgende opstillet, så eleven kan diskutere rollen som forbruger, beskrive privatøkonomiske problemstillinger og valgmuligheder, få viden om privatøkonomiske begreber og lære at forklare om opbygningen af velfærdsstater på baggrund af velfærdsprincipper.

På YouTube findes en video, hvor lærere og elever begejstret fortæller om "Skat på skoleskemaet". Når et undervisningsmateriale eller et hvilket som helst andet produkt lovpriser sig selv, opstår der forståeligt nok en vis skepsis hos de fleste, men i dette tilfælde, hvor en lærer og nogle elever, der har arbejdet med "Bag om skatten", lovpriser materialet, så tænker man også sit. Men ret skal være ret. De har ikke taget munden for fuld – der er tale om et glimrende undervisningsmateriale.

Den medvirkende lærer og eleverne giver udtryk for, at det er relevant at vide noget om skat, mange af de unge har jo et fritidsjob, og skat betaler man af sin indkomst. Læreren er ligeledes begejstret for materialets beskaffenhed. Det er nemt at gå til, det er overskueligt, og det kræver ikke de store overvejelser og den store forberedelse.

Efter at have læst materialet igennem kan jeg kun give læreren og eleverne ret. Det er et aldeles glimrende, vedkommende og absolut tilgængeligt materiale om et for nogle kedeligt område. Det er hævet over enhver tvivl, at "Skat på skoleskeamet" ikke alene vil give eleverne en indsigt i den danske velfærdsmodel og fordeling af resurserne, det vil ligeledes gøre dem bevidste om deres egen rolle som borger i samfundet. At eleverne kan få indsigt i en del af fundamentet for velfærdssamfundet på kort og overskuelig vis, er fremragende. "Skat på skoleskemaet" er et overskueligt materiale, det er nemt at navigere rundt i og anbefales hermed.