Ove Pedersen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tidligere viceskoledirektør Ove Pedersen, Herning, er død, 97 år. Han sov stille ind i sit hjem den 3. august efter en periode med stadig svækkelse. Gennem hele hans aktive, voksne liv var det den danske folkeskole, der stod Ove Pedersens hjerte nær, som lærer, som lærebogsskribent, som historisk skribent og som aktiv i Danmarks Lærerforening.

Ove Pedersen blev født i Herning i et hjem med små kår, men hvor læsning, læring og viden havde en fremtrædende plads. Et ophold på Ollerup Gymnastikhøjskole i 1940-1941 gav Ove Pedersen inspiration til at blive lærer. Han blev uddannet på Haderslev Statsseminarium.

I 1948 søgte han orlov fra lærerjobbet og drog til New York, hvor han havde vundet et ophold ved FN ved at deltage i en essaykonkurrence. Rejsen blev skelsættende for Ove Pedersen, som efterfølgende kom i kontakt med lærerkredsen i Den Danske FN-forening, og sammen med kollegerne Arne J. Nissen Fensmark og Kirsten Gruelund udarbejdede Ove Pedersen et nyt bogsæt til historieundervisningen i folkeskolen på forlaget Gyldendal. Første udgivelse, »Historie: 4. skoleår«, kom i 1964, og historiesystemet, med en bog til hvert klassetrin, var i en årrække et af de mest anvendte i folkeskolen.

Fra 1970-1984 var Ove Pedersen viceskoledirektør i Herning Kommune, hvor han var med til at opbygge skolevæsenet og fritidsundervisningen i den nye storkommune. Som pensionist har Ove Pedersen blandt andet været aktiv i den lokale lærerforening og delegeret for Danmarks Lærerforenings pensionister. Han var også en flittig lokalhistorisk skribent og beskrev lærerlivet i Vestjylland i værket »Lærerkreds og lærerkår gennem 100 år«.

Ove Pedersen efterlader sin livsledsager og hustru, Anna Pedersen, to gifte sønner, to børnebørn og et oldebarn.