Minister: Vi kan godt få mere kvalitet for pengene

Det blev ikke til noget svar om regeringens økonomiske politik i fremtiden vil føre til færre lærere, da undervisningsministeren i dag var kaldt til samråd. Vi kan få mere for pengene, lød det i stedet fra ministeren.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil regeringens ønske om at holde væksten i det offentlige forbrug på 0,3 procent om året føre til cirka 16.000 færre offentligt ansatte i 2025.

Socialdemokraternes undervisningsordfører Annette Lind bad i den forbindelse i dag ved et samråd undervisningsministeren redegøre for, hvordan hun vil sikre, at der i fremtiden er nok lærere og pædagoger i folkeskolen i fremtiden.

Ministeren indledte med at understrege, at antallet af lærere i folkeskolen ikke er direkte styret af regeringens politik, da skolerne ligger på kommunernes budgetter.

"Jeg vil gerne pointere, at det præcise antal offentligt ansatte ikke styres fra centralt hold. Jeg har tillid til, at de offentlige institutioner og kommunerne er bedst til at fastsætte det antal beskæftigede med kvalifikationer, der er behov for, inden for de givne bevillingsrammer", sagde hun og henviste til, at spørgsmålet om regeringens økonomiske politik i øvrigt lå under finansministeriet.

I stedet henviste Merete Riisager til, at undervisningsministeriets prognoser viser, at der sammenlignet med 2015 vil være 30.000 færre elever i folkeskolen i 2025.

"Ifølge ministeriets elevtalsprognose forventes elevtallet at falde med cirka 30.000 fra 2015 til 2025. En offentlig udgiftsvækst på 0,3 procent om året vil ikke i sig selv give færre lærere og slet ikke færre lærere per elev i folkeskolen", lød det fra ministeren.

Minister: Dygtige ledere og medarbejdere er også vigtigt

Ifølge Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd skal der i omegnen af en offentlig vækst på 0,5-0,6 til for at sikre et uændret serviceniveau i den offentlige sektor.

Ministeren understregede dog flere gange, at færre penge ikke nødvendigvis fører til dårligere kvalitet.

"Kan man skabe kvalitet for færre penge, hvis man har en dygtig leder? Det kan man jo godt. Vi ved jo godt, at der er forskel på bagere, bankrådgivere og klubledere. Der er forskel indenfor alle mulige professioner. Hvis der er en dygtig ledelse og dygtige medarbejdere, så skabes der mere kvalitet. Så selvfølgelig har økonomi betydning, men det har mennesker i høj grad også", lød det fra ministeren.

Skolebestyrelser: Mangler penge på tre af fire skoler

Samrådet faldt på samme dag, som Skole og Forældre i en ny undersøgelse viser, at 73 procent af skolebestyrelerne siger, at de har for få penge på årets skolebudget.

Skolebestyrelser: Pengene rækker ikke på tre ud af fire skoler

I skoleåret 2013/2014 angav 58 procent, at de havde for få penge.