Debat

Mindst holdbar til: Datoen er for længst overskredet – det handler om new public management

Socialdemokratiets formand erklærede på partiets kongres, at new public management, NPM, skal være fortid som styreform for den offentlige sektor. Den konklusion hilser vi hjertelig velkommen. Den har været længe ventet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

 

Det er snart ti år siden, at en række tidligere ansatte embedsmænd fra Finansministeriet i en kronik i Politiken beskrev de negative konsekvenser, som følger af NPM. Kronikken havde overskriften: »Tilgiv os - vi vidste ikke, hvad vi gjorde«. Kronikørernes konklusion var, at den styring, der skulle styrke effektiviteten, gjorde det stik modsatte, blandt andet fordi den virkede dræbende på de fagprofessionelles ansvar og engagement. Alligevel er dette styringsregime fortsat og blevet forstærket år efter år. Lad os håbe, at der nu er politisk vilje og styrke til at gøre op med NPM en gang for alle.

Socialdemokratiet peger på, at der er alt for mange alt for detaljerede regler, der bliver besluttet på Christiansborg. Det er rigtigt, men NPM er langt mere end det. Vi skal også have gjort op med den håbløse mål- og rammestyring, hvor der er et kæmpe gab mellem de flot formulerede ambitiøse mål og de rammer, der er til at indfri målene. Gabet bliver det frustrationsrum, som ledere og medarbejdere bliver efterladt i. Vi vil gerne være med til at udvikle et system, der understøtter det professionelle ansvar og engagement.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Vi skal have gjort op med den del af dokumentationskravene, der er meningsløse eller direkte skadelige. I folkeskolen er det helt afgørende dokumentationsinstrument blevet de nationale test. Der er almindelig enighed om, at der er problemer med det, testene måler. Diskussionen går mest på, hvor store problemerne er. Testene er til skade for de svageste elever, som de netop skulle hjælpe. De indsnævrer det faglige fokus, og de fungerer ikke som pædagogisk redskab. Et opgør med NPM må også betyde, at vi sammen finder alternative dokumentationsformer, der understøtter den gode opgaveløsning - den gode undervisning.

Et opgør med NPM kræver politisk vilje og mod. New public management har gennemsyret den offentlige administration fra top til bund i en sådan grad, at mange efterhånden oplever det som en naturlov. Derfor vil Mette Frederiksen og andre, der vil tage et opgør med NPM, også komme til at opleve massiv modstand. Det bliver en kamp - en lille revolution - men jeg er ikke i tvivl om, at det er kampen værd, hvis målet er en bedre offentlig sektor med begejstrede og engagerede medarbejdere. Vi deltager gerne i kampen.