Debat

Politiet yder forebyggende undervisning

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Albertslund Kommune har gennemført et forsøg, der viser, at børns overdrevne oplevelse af jævnaldrendes druk og rygning kan halveres. Det mindsker kriminaliteten på længere sigt.

Der afsættes hvert år vældigt mange resurser, i form af både penge og personer, til indsatser, der skal forebygge rygning og kriminalitet. Problemet med langt hoveddelen er dog, at man ikke ved, om de virker eller ej.

Meget få af de mange millioner, der bruges årligt på at forebygge, at børn og unge skal involvere sig i kriminalitet, bruges på at finde ud af, om det, man gør, overhovedet virker.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

I Albertslund er politiets forebyggende undervisning i sociale overdrivelser undersøgt.

Undervisningen, der foretages i 5. klasse, bygger på en teori om, at det er i interaktionen børn og unge imellem, at deres holdninger dannes, og at det derfor er denne interaktion, man skal tage udgangspunkt i, hvis man vil ændre deres adfærd. Tidligere undersøgelser har påvist en tydelig sammenhæng mellem elevers forestillinger om andres rygning, og hvor meget kriminalitet de begår.

Eleverne i undersøgelsen troede før undervisningen, at mange flere ryger cigaretter og hash samt drikker sig fulde, end det rent faktisk er tilfældet. Dette kaldes sociale overdrivelser.

Det, at vi mennesker har sociale overdrivelser, får os uheldigvis til at handle anderledes, end vi ellers ville have gjort. For eksempel vil skoleelever, der fejlagtigt tror, at mange ryger, oftere selv begynde at ryge, da de tror, det er socialt acceptabelt, og fordi de tror, at de så tilhører flertallet.

Efter at have gennemgået undervisningen i Albertslund er eleverne i forsøgsgruppens sociale overdrivelser sænket til halvdelen i forhold til kontrolgruppen. Dette betyder, at de, der har modtaget undervisningen, nu har halvt så stor risiko for at begynde at ryge, i forhold til dem, der ikke har modtaget undervisningen, ligesom også risikoen for, at eleverne begår kriminalitet, bliver sænket.

Dette er det mest positive resultat, der er opnået på området i Danmark nogensinde.

Der peges primært på to årsager til, at resultaterne i undersøgelsen er så gode, som det er tilfældet.

For det første har de samme politifolk undervist i nu tre år i træk i det samme materiale, og for det andet er det politifolk i uniform, der underviser. Det betyder altså, at netop det, at det er politifolk i uniform, der underviser, er med til at forstærke effekten af undervisningen.

Når det viser sig, at undervisningen virker stærkt forebyggende, når politiet underviser, bør det være en opgave, politiet tager imod med kyshånd, for her er en gylden mulighed for at skabe positive relationer mellem politiet og de helt unge samfundsborgere.