Debat

Målstyring – passer skoene mon?

Målstyring kritiseret for 2200 år siden.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg har netop læst en kort, klassisk kinesisk fortælling fra omkring 200 f.v.t. af 韩非 (Han Fei, død 233 f.v.t.). En præcis, eksemplarisk satire over teknokratisk målstyring leveret for godt 2200 år siden. En illustration af at en fiksering på officielle dogmer og hvad statistikken siger resulterer i, at man ignorerer de faktuelle forhold og nære, sansebare realiteter og muligheder. Den klassisk kinesiske tekst er på billedet. Min oversættelse:

*

I staten Zheng var der en mand, som stod for at skulle købe nye sko. Først målte han selv sine fødder, så lagde han målene fra sig på bænken. Ankommet til markedet opdagede han, at han havde glemt at få målene med. Han havde allerede fået skoene, men først da sagde han: ”Jeg har glemt at få målene med.” Han drejede omkring og gik hjem igen og hentede målene, drejede omkring igen og gik tilbage til markedet, som nu var lukket. Så han kunne ikke få sine sko. Nogen sagde til ham: ”Hvorfor prøvede du ikke skoene på dine fødder?” Han svarede: ”Jeg foretrak at stole på målene i stedet for at stole på mig selv.”

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

*

Kilder for den kinesiske tekst på billedet er 韩非子 (Han Fei Zi) i:

1. Naiying Yuan, Haitao Tang, James Geiss: Classical Chinese. Texts. Princeton University Press 2004.

2. http://ctext.org/wiki.pl?if=en&res=127932&searchu=%E5%B1%A5