Debat
9   100

Målstyring – passer skoene mon?

Målstyring kritiseret for 2200 år siden.

Jeg har netop læst en kort, klassisk kinesisk fortælling fra omkring 200 f.v.t. af 韩非 (Han Fei, død 233 f.v.t.). En præcis, eksemplarisk satire over teknokratisk målstyring leveret for godt 2200 år siden. En illustration af at en fiksering på officielle dogmer og hvad statistikken siger resulterer i, at man ignorerer de faktuelle forhold og nære, sansebare realiteter og muligheder. Den klassisk kinesiske tekst er på billedet. Min oversættelse:

*

Artiklen fortsætter under banneret

I staten Zheng var der en mand, som stod for at skulle købe nye sko. Først målte han selv sine fødder, så lagde han målene fra sig på bænken. Ankommet til markedet opdagede han, at han havde glemt at få målene med. Han havde allerede fået skoene, men først da sagde han: ”Jeg har glemt at få målene med.” Han drejede omkring og gik hjem igen og hentede målene, drejede omkring igen og gik tilbage til markedet, som nu var lukket. Så han kunne ikke få sine sko. Nogen sagde til ham: ”Hvorfor prøvede du ikke skoene på dine fødder?” Han svarede: ”Jeg foretrak at stole på målene i stedet for at stole på mig selv.”

*

Kilder for den kinesiske tekst på billedet er 韩非子 (Han Fei Zi) i:

1. Naiying Yuan, Haitao Tang, James Geiss: Classical Chinese. Texts. Princeton University Press 2004.

2. http://ctext.org/wiki.pl?if=en&res=127932&searchu=%E5%B1%A5


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ