Debat

Skuffede pensionister

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Trods en meget klar kongresformulering, der ikke lod herske tvivl om, at målet for Overenskomst 99 var en parallel udvikling af løn og pension, fik tjenestemandspensionisterne - som ved de tre foregående forhandlinger - de generelle forhøjelser, men de måtte se pengene til de specielle krav forsvinde i den blå luft.

Ak ja - og hvad så?

Det kræver en flerstrenget indsats. Der må skabes bredere forståelse for, at tjenestemandspensionen ikke er en social pension, men en udligning for en svagere lønudvikling i de aktive år.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Tjenestemandssystemet - som det blev skabt ved tjenestemandsloven af 1919 - sikrede samfundet en stabil arbejdskraft i de aktive år. Derfor gav man som kompensation en pension, når tjenesten ophørte.

Folkepensionen bør ikke medregnes, når man taler om parallel udvikling af løn og pension.

Pensionisterne bør sikres den andel af puljen til de specielle krav, som deres lønsum/pension giver baggrund for.

Udgør pension for eksempel ti procent af de samlede udgifter til løn og pension, bør pensionisterne have det hertil svarende beløb til udmøntning.

Alle lærere på løntrin 31 eller derover omklassificeres mindst et løntrin per 1. april 2000.

Det havde været i smuk overensstemmelse med vores kongresvedtagelse, hvis det samme havde været tilfældet for pensionisterne.

Paul Elmholt

Odense