Debat
0   151

Hjemkundskab

Hanne Birkum Petersen kommenterede i sidste nummer af Folkeskolen mit indlæg på 'Bagsmækken' den 17. maj. Hanne Birkum vil gerne slå et slag for faget hjemkundskab. Hun beskriver, hvordan travle forældre ofte synes, det er lettere at ordne indkøb og madlavning alene, og netop den beskrivelse afspejler det generelle billede, jeg tegnede i mit indlæg: Arbejdslivet lægger beslag på de voksne i en sådan grad, at vi snart må til at bekymre os om det 'udviklende familieliv'. I stedet for kvalitet og aktivt samvær om husholdningen forfalder vi til hurtige løsninger og gamle vaner. Det er en skam, blandt andet fordi det betyder, at de gamle kønsrollemønstre fastholdes, og at drengene i endnu mindre grad end pigerne får husholdningsarbejdet ind som en naturlig del af hverdagen. Hvis vi ønsker ligestilling mellem kvinder og mænd, må vi arbejde på mange fronter på én gang: Vi skal ændre det kønsopdelte arbejdsmarked. Vi skal fjerne uligelønnen. Og vi skal også påvirke arbejdsdelingen i hjemmet, for det er almen viden, at børns læring blandt andet består i at kopiere de voksnes adfærd.

Det hører til de positive nyheder, at der faktisk er et stigende antal unge mænd, der søger ind på husholdningsskolerne. Men jeg kan kun give Hanne Birkum ret i, at folkeskolen selvfølgelig spiller en væsentlig rolle i bestræbelserne på at forpligte både piger og drenge på såvel de spændende og rare opgaver i hjemmet som de sure rutiner. Det er op til os, både som forældre og som skolelærere, at bryde de gamle mønstre

Artiklen fortsætter under banneret

Ingrid Rasmussen

formand for Ligestillingsrådet medlem af Folketinget


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ