Madkundskab
0   595

Madkundskabslærer:
 Stor læring i julekonfekt 


Daniel Røde Hansen elsker jul. Han har indgået et samarbejde med Odense Marcipan, som indebærer, at han skriver om elevernes arbejde på sin private juleblog.

På Syvstjerneskolen begyndte julen i år allerede i august. Nougat, marcipan og chokolade kom med posten og fyldte godt på lærerværelset. Men det er ikke lærermunde, der skal tage tidligt fat på julen i år. Det er munde i 6. og 7. klasse.

»Jul er min passion. Jeg er madkundskabslærer, og jeg synes, det er ideelt at bringe min store interesse for jul ind over faget«, siger Daniel Røde Hansen. »Problemet er, at madkundskab har et skrabet budget. Der bliver ikke sat så mange penge af til faget. Det er ærgerligt. Det skal handle om mad, og hvad mad kan. Det kræver penge. Men jeg har ikke så mange penge, så jeg må være kreativ«.

Læring i julekonfekt

Daniel Røde Hansen har netop startet en julekalenderblog, hvor han skriver om jul. Han skriver bloggen i sin fritid, og nu høster eleverne marcipanen i skoletiden.

»Jeg skrev til forskellige firmaer. Hos Odense Marcipan havde de egentlig brugt alle deres reklamepenge, men de syntes, min idé lød tilpas skæv, så de var parate til at levere råvarerne til at lave en julekonfektkonkurrence for mine elever. Til gengæld skal jeg skrive om konkurrencen på min blog«.

Artiklen fortsætter under banneret

Og julekonfekt er der stor læring i, siger Daniel Røde Hansen.

»Eleverne skal forstå, at madkundskab er et nyt fag. De skal lære alt det tekniske om, hvad der sker, når man tilsætter stoffer til råvarerne, og også lære om smeltepunkter. Og så handler konfekt også om udseendet. Det skal præsentere sig godt, når det serveres«.

Daniel Røde Hansen håber at kunne få en kendt dommer udefra til at bedømme elevernes opgave.

FAGLIGT NETVÆRK: 
ENÆRING OG SUNDHED

Ernæring og sundhed er et fagligt netværk for sundhedsformidlere og lærere, der underviser i madkundskab i folkeskolen. Du kan debattere, sparre og videndele med kollegaer fra hele landet og holde dig opdateret med artikler, blogs, anmeldelser og debat om ernæring og sundhed. Tilmeld dig netværket og få en mail, når der er nyt, på folkeskolen.dk/ernæringogsundhed

»Jeg regner med at bruge otte undervisningstimer. Fire timer til intro og alt det opbyggende og fire timer, hvor eleverne får lov til at få fingrene i chokoladen«.

Sponsoreret julemiddag

Men det er ikke kun konfekt, som eleverne skal prøve kræfter med. Daniel Røde Hansen har fået kontakt til Pers Griseri, så eleverne også kan prøve kræfter med at lave en julemiddag.

»Eleverne kommer ud og ser grisene, ser, hvad der sker, inden de bliver slagtet. Bonussen er, at vi får julevarer med hjem. Jeg har indgået en aftale med Urtekram, som samarbejder med mig i forhold til resten af varerne til julemiddagen. Det bliver et fint sammen-skudsgilde og en god historie at fortælle på bloggen og en rigtig god oplevelse for eleverne«.

Daniel Røde Hansen har briefet sin skoleleder om projektet, og hun bakker ham op.

Men han ved godt, at det er en lidt alternativ måde at skaffe materialer til undervisningen på.

»Det kræver lidt ekstra af mig. Det kræver også, at man har et navn. Jeg er kendt inden for en niche, som handler om jul. Jeg forsøger at bruge det til at kaste glans over min undervisning«.

Planen er, at juleundervisningen i madkundskab begynder til november.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
704 andre er allerede tilmeldt