Anmeldelse Matematik udskoling
3   739

"Format" er blevet voksen

"Format" til 7. klasse ligner på overfladen de andre lærebogssystemer til matematik. Men lad dig ikke narre. Det kedelige, gammeldags regnebogslayout i elevernes taskebog er ikke beskrivende for systemets indhold. Og godt for det.

Format 7

Fakta


Titel
Format 7

Forfatter
Dorte Kofoed, Lene Junge, Malene Schott Christensen

Pris
1.562,5

Sider
86

Type
Lærervejledning

Forlag
Alinea


Pris
275

Sider
112

Type
Elevbog

7. klasse er første årgang, hvor eleverne ikke kun møder engangsbøger i systemet "Format". Layoutet i elevbogen har dog tydelige lighedspunkter med mellemtrinnets engangsbøger. Et layout, som minder mig om min egen barndoms regnebøger fyldt til bristepunktet med opgave efter opgave. I 2015-udgaven dog endnu mere tætskrevet og med en endnu mindre font. Jeg føler virkelig med de elever, som har svært ved matematikkens lyksaligheder, og som giver op på forhånd, når de møder så mange ord og så mange opgaver på et opslag.

Artiklen fortsætter under banneret

Heldigvis har de fleste elever stiftet bekendtskab med, hvad der skjuler sig af opgavetyper bag de mange ord og opgaver, på tidligere klassetrin. Rigtig mange af opgaverne er heldigvis også af åben karakter, spil, oplæg til diskussion og vurderingsopgaver med fokus på kompetencer frem for min barndoms regnebog med rigid fokus på færdigheder.

Intentionerne er rigtig gode. "Format" vil gøre op med traditionelle lærebogssystemers opgavefokusering og lægger selv vægt på læringsstile - mange måder at lære på - differentieret værkstedsundervisning og fremadrettet evaluering. Og det er netop her, "Format"s styrker skal findes. Arbejdet i "Format"s værksteder giver eleverne mulighed for at arbejde konkret og virkelighedsnært med problemstillinger, som traditionelle opgaveformuleringer kan have svært ved.

Derfor er det vigtigt med "Format" at have fokus på alle dele af læremiddelpakken til 7. klasse. Den indeholder materialekasse, elevbog med webadgang til taskebogen som e-bog, faglig evaluering og værkstedsforløb på mitformat.dk, projektarbejdsforløb til de enkelte kapitler i grundbogen på ditformat.dk, lærevejledning med videre.

I en tid, hvor der som aldrig før er fokus på, om lærerne har linjefag i de fag, de underviser i, er det altafgørende, at undervisere i matematik ikke kun i indskolingen, hvor fundamentet skal dannes, men også i udskolingen er veluddannede fagdidaktikere. "Format 7" er et samlet koncept, hvor den praktiske del i form af materialekasse, værksteder med mere skal have meget stor plads og rum i den konkrete undervisning. Det vil være fatalt for undervisningen og elevernes læring med en ukyndig underviser, som baserer undervisningen på grundbogens indhold.

På trods af elevbogens bombastiske layout giver jeg "Format 7" mine allerbedste anbefalinger. Forfatternes intentioner om at fokusere på læringsstile, at tage udgangspunkt i Vygotskys teori om nærmeste udviklingszone og at fokusere på kompetencer og mundtlighed frem for rigid færdighedstræning er på mange måder lykkedes. Husk blot, at hele pakken skal i brug.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.179 andre er allerede tilmeldt