Stress
0   1501

Stress og konflikter rammer stigende antal lærere

DLF oplever en kraftig stigning i antallet af arbejdsskadesager, afskedssager og i henvendelser fra lærere, der ønsker rådgivning på grund af psykiske arbejdsmiljøproblemer. Årsagerne er primært stress, for mange arbejdsopgaver og konflikter/vold. Hvor der i 2009 var 333 nye arbejdsskadesager på lærerområdet, var der i 2014 hele nye 452 sager.

"I vores rådgivningsteam handler det om henvendelser fra lærere, der oplever høje følelsesmæssige krav i jobbet, for mange arbejdsopgaver og konflikter", siger chef for organisation- og arbejdsmiljøafdelingen Laurits Lynge.

"Der er kortere lunter hos alle ude på skolerne - det drejer sig om elever, forældre, lærere og ledere. Det hele er mere ophedet for tiden, og derfor opstår der lettere konflikter. Trusler er for eksempel et område i stigning".

Artiklen fortsætter under banneret

Bare i denne uge handler seks ud af ni nye arbejdsskader blandt lærere om trusler og vold.

Laurits Lynge fortæller, at det stigende antal sager på de tre områder, som afdelingen beskæftiger sig med, betyder, at man vil ansætte en ekstra konsulent i en tidsbegrænset stilling på et år. Det skyldes både antallet af sager og en stigende kompleksitet i sagerne, der betyder, at de tager længere tid.

"Både når det gælder arbejdsskaderne og de andre områder har vi solid politisk opbakning til at holde et højt kvalitativt niveau. Det handler om at kunne hjælpe medlemmerne så godt som muligt, og når der opstår sådan en særlig situation med stigende antal af sager, så må vi ansætte en ekstra i en periode", siger han.

825 arbejdskadesager

Afdelingen har 11 konsulenter, der primært arbejder med arbejdsskader, afsked og rådgivning af lærere med psykiske arbejdsmiljøproblemer. Konsulenterne tager sig også af sager i DUS-regi - Danske Underviserorganisationers Samråd.

DLF har for øjeblikket 825 verserende arbejdsskadesager, hvilket er en kraftig stigning i antallet af lærere udsat for en arbejdsskade. Antallet af lærere, der henvender sig for at få psykisk rådgivning er også steget over nogle år. I 2012 var der 1.141 henvendelser, mens der i 2014 var tale om 1.381, der søgte hjælp.

Desuden er antallet af afskedssager steget kraftigt. I 2012 var der 665 sager, mens der i 2014 var 816 sager.

"I afskedssagerne ser vi besparelserne på skoleområdet. Man er langt hurtigere til at afskedige lærere i kommunerne end tidligere - også sygemeldte lærere", siger Laurits Lynge.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ