Debat

Min virkelighedsnære uddannelse

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ifølge Bertel Haarder vil løn være et attraktivt alternativ til at vælge et velbetalt job uden uddannelse, sådan som unge i dag gør. I stedet for at have forskellige fritidsjob og Statens Uddannelsesstøtte får de unge med lønnede uddannelser mulighed for at få studierelevant arbejde, mener ministeren. Han forestiller sig, at lærerstuderende i højere grad får mulighed for at blive undervist og selv undervise, mens de læser, og at de samtidig får penge for at undervise.

Jeg er selv nydimitteret lærer fra ­Holbæk Seminarium fra en særlig studieretning kaldet »virtuel læreruddannelse«, og det er den, jeg gerne vil fortælle om.

På den mødte jeg ligesindede ­studerende, der som mig brændende ønskede denne uddannelse (flere var ældre og havde haft anden og bedre lønnet beskæftigelse i mange år). Uddannelsen er bygget op med to dage på seminariet og en mængde virtuelle arbejdsopgaver, som løses i studiegrupper.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Ved siden af studiet var hovedparten af mine studiekammerater, ligesom jeg selv, ansat i lærerstillinger.

Dette gav netop den kobling mellem virkelighedens verden og seminariets til tider virkelighedsfjerne teori. Jeg har også studeret to år på seminariet i Århus, hvor jeg oplevede en direkte modstand fra undervisere mod at inddrage studerendes refleksioner over studiejob. I Holbæk blev det gjort til udgangspunkt for værdifuldt erfaringssamarbejde og progression i studiet.

Min egen virkelighed blev på Bjergmarkskolen i Holbæk, hvor jeg var ansat som lærer i specialklasserækken. Uden denne kobling til virkeligheden - og i særdeleshed den sparring, jeg mødte fra kolleger og ledelse - havde min uddannelse været langt fattigere.

Jeg håber, at du vil overveje at tage kontakt til Holbæk Seminarium og høre mere om denne studieform, og jeg selv skal gerne fortælle mere.