Anmeldelse

Vægtig sag

Bogen kommer hele vejen rundt i det matematikdidaktiske spektrum og er spændende såvel som nyttig læsning for mange andre end fagnørder.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Glem alt om, at ”håndbog” måske signalerer en lille handy størrelse, som uden videre kan tages med i tasken – og hvorfra der i en snæver vending vil kunne hentes en opgave eller måske et lille undervisningsforløb. Se dernæst bort fra enhver undren over, at en så fagspecifik bog udgives på Dansk Psykologisk Forlag. Og spark så til din fagudvalgsformand og få ham/hende til at investere fagkontoens måske beskedne midler i denne - i flere betydninger - vægtige sag.

Fakta:

Titel: Håndbog om matematik i grundskolen

ISBN: 9788777067617

Pris: 468

Sider: 471

Forlag: Dansk Psykologisk Forlag

Jeg kan nemlig ikke erindre, at der tidligere i én og samme udgivelse er blevet samlet en sådan mængde af relevante og (forsknings)aktuelle artikler, der under hovedoverskrifterne: "Læring", "Undervisning", "Vejledning og rådgivning", "Elever med særlige behov" og "Læring og it" kommer rundt om snart sagt alle aspekter af matematikdidaktikken.

Mange artiklers forfattere vil allerede være den interesserede læser bekendt, eksempelvis fra kursusvirksomhed eller fra tidligere publikationer. Med ganske få norske og svenske undtagelser er hele herligheden desuden skrevet af danske fagfolk – en frisk brise i den standende diskussion om, hvem (i alverden) vi kan/bør sammenligne os med. Det må dog være danske forskere, didaktikere og lærere, der har de bedste forudsætninger for at udtale sig om, hvad der virker i lige netop det danske skolesystem.

Håndbogen henvender sig angiveligt til studerende, pædagoger, lærere, diplomstuderende og vejledere. Og der skulle da også være mere end nok at komme efter for alle de nævntes vedkommende. Mange kapitler kan således gå an som decideret spændende lystlæsning, uden at man af den grund behøver at føle sig specielt nørdet. Allerbedst i en grundskolesammenhæng ville det dog være, hvis (udvalgte dele af) bogens indhold kunne udgøre det solide afsæt for fagudvalgets bestræbelser på at optimere alle elevers udbytte af matematikundervisningen, ikke mindst set i lyset af ”Fælles Mål 2009”s kompetencetænkning. Her handler det om at have eller få tildelt resurser til den grundige forberedelse og efterbehandling, hvis kvalitet og udvikling skal sikres. Der skal ikke nødvendigvis flere undervisningstimer til …