Debat

Mathorne og lærerafskedigelser i 2008

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter at have læst om Mathornes afskedigelsessag fra 1912-1914 i Folkeskolen nummer 12 kan jeg lære, at det er væsentlig lettere og billigere for en kommune at afskedige en lærer uden saglig begrundelse i 2008. Mathornes sag tog dog to år med fuld løn.

Eksempel: En kommune varsler afskedigelse af en lærer med fem års anciennitet. Begrundelsen er, at kommunen kun vil have læreruddannede ansat. Der er ingen klager over læreren, der er ikke arbejdsmangel, og kommunen tager ikke skridt til at varsle afsked over for andre lærere uden læreruddannelse.

Afskedigelsen er uberettiget, og det ved kommunen også godt og beslutter at betale 75.000 kroner for den uberettigede afsked. Sagen bliver ikke prøvet i afskedigelsesnævnet, da erfaringerne herfra viser, at det ikke var blevet dyrere eller ville føre til genansættelse af læreren. Hele processen tager tre uger.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Som lærere tror vi, at vi er sikret mod en uberettiget afsked gennem foreningen, men eksemplet viser, at lærere var bedre sikret i 1912 end i dag. Det bør være en sag for hovedstyrelsen at skabe tryggere forhold for lærerne på dette område.